Israel i Aràbia Saudita, d'acord a estar en contra de l'acord

El Govern de Netanyahu sosté que l'Iran enganya la comunitat internacional i que segueix treballant per dotar-se d'armes nuclears

La monarquia dels Saud tem que, al disposar de més recursos, el règim iranià augmenti la seva influència a la zona després de l'aixecament de sancions

El primer ministre israelià, aquest diumenge 17 de gener.

El primer ministre israelià, aquest diumenge 17 de gener. / POOL (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

L'aixecament de les sancions econòmiques que pesaven sobre l'Iran gràcies al compliment dels seus compromisos amb la comunitat internacional en matèria nuclear, certificat per l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA), suposa, segons Israel i alguns països àrabs encapçalats per Aràbia Saudita, “més inestabilitat per al Pròxim Orient”.

Aquesta és l'opinió del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i de la majoria dels seus conciutadans. “Ara l'Iran tindrà més recursos per destinar al terrorisme i les seves agressions a la regió i el món", va assegurar aquest diumenge Netanyahu.

"Si no fos pels nostres esforços per abanderar les sancions i fer fracassar el programa nuclear iranià, l'Iran hauria tingut armes nuclears des de fa temps", va assenyalar Netanyahu. “El Govern israelià i molts ciutadans estan molt preocupats perquè creuen que l'Iran enganya i desenvoluparà capacitats nuclears perilloses abans de 10 anys”, explica a aquest diari el professor Moshe Maoz, de la Universitat Hebrea de Jerusalem.

MÉS PERILLÓS QUE L'ESTAT ISLÀMIC

Netanyahu alerta que  "Iran tindrà ara més recursos per estendre el terrorisme"

“L'Iran no s'ha compromès a aturar el desenvolupament de míssils, i disposa de projectils d'alt rang que poden arribar a Israel”, assenyala Maoz, que afegeix: “Seguirà alimentant la inestabilitat. Mai ha deixat de recolzar Hezbol·là (moviment xiïta libanès que advoca per l'eliminació d'Israel) i el règim de Síria”.

“El perill iranià és més gran i més crucial que el de l'Estat Islàmic. Amb l'aixecament de sancions, tindrà més recursos per finançar Hezbol·là, el terrorisme i conflictes”, assegura el professor. “Israel s'hauria d'unir als estats musulmans sunnites que estan en contra d'Iran per contenir-lo”, opina Maoz.

POTÈNCIA XIÏTA

L'Iran és la gran potència xiïta del Pròxim Orient i té com a principal rival la sunnita Aràbia Saudita. Els dos països s'enfronten indirectament a Síria, on Teheran està al costat del règim del president sirià, Baixar al-Assad, i Riad de grups rebels --sobretot islamistes-- que lluiten per enderrocar-lo. També mesuren les seves forces al Iemen, on els iranians recolzen els rebels huzís i els saudites, el president del país, sunnita.

La tensió entre les dues potències regionals es va disparar el 2 de gener amb l'execució del clergue xiïta Nimr al Nimr a Aràbia Saudita i va acabar en la ruptura de relacions diplomàtiques entre els dos països.

Aràbia Saudita  s'enfronta amb l'Iran en conflictes com el de Síria i el Iemen

L'aixecament de les sancions suposaria que els iranians guanyin influència regional i recuperin recursos, dos beneficis als quals té por Riad. L'Iran recuperarà automàticament uns 30.000 milions de dòlars a l'estranger i responsables de l'administració dels EUA calculen que se li desbloquejaran més de 100.000 milions.

Notícies relacionades

El règim dels aiatol·làs deixarà de patir restriccions bancàries, comercials, de transport i d'adquisició de tecnologia, entre altres, i podrà incrementar en gran quantitat les seves exportacions de petroli. Encara que els baixos preus del mercat --que han baixat encara més amb la notícia de l'aixecament de l'embargament a l'Iran i acumulen una caiguda de més del 20 % des de l'inici de 2016-- frenaran els seus ingressos.

Iran posseeix la quarta reserva de cru més gran del planeta i Aràbia Saudita, la segona. Els saudites s'han vist ja perjudicats per aquesta última caiguda que ha provocat la resurrecció de l'Iran al mercat.