CRISI DE GOVERN A ITÀLIA

Letta presenta la dimissió "irrevocable" davant el president Napolitano

El ja exprimer ministre abandona discretament l'escena política amb un breu tuit: "Gràcies a qui m'ha ajudat"

Matteo Renzi, nou líder del Partit Demòcrata i candidat a succeir-lo, afirma: "És un moment delicat, però també un dels més bells per a mi"

Letta saluda des del seu cotxe a l’arribar al palau del Quirinal, aquest divendres a Roma.

Letta saluda des del seu cotxe a l’arribar al palau del Quirinal, aquest divendres a Roma. / ALESSANDRO DI MEO (EFE)

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / Roma

El progressista Enrico Letta ha presentat aquest divendres la dimissió del seu Govern al president de la República italiana, Giorgio Napolitano, i ha abandonat discretament l'escena política . "Gràcies a qui m'ha ajudat", ha tuitejat quan es dirigia al palau presidencial. "És un dia assolellat", ha respost Napolitano als informadors.

Al final de la trobada, el secretari de presidència ha llegit un comunicat informant que la dimissió de Letta "és irrevocable", cosa que comporta que no tingui lloc un debat parlamentari amb una eventual qüestió de confiança final . "El president Letta no estaria tampoc disponible a presidir un nou Executiu", ha tancat el secretari de Napolitano.

"Sóc un tipus zen" , havia dit Letta a l'assabentar-se del final del seu Executiu que li havia preparat el seu mateix  Partit Demòcrata (PD), encara que les cròniques italianes refereixen que, en privat, el ja exprimer ministre estaria qualificant com a "fariseus filibusters" els seus mateixos companys polítics.

Mentrestant, diaris, televisions, polítics i ciutadans del carrer es divideixen sobre el que alguns han definit com a "cop d'Estat", "insurrecció", “mala jugada” i altres epítets semblants. Les paraules més utilitzades pels analistes italians més moderats són “atzar”, “acrobàcia” i “salt mortal”, en referència a l'aposta dels progressistes de canviar Letta.

Canvi radical

La dimissió sobtada del primer ministre, concretada en 48 hores i just quan començaven a arribar les primeres dades positives sobre l'economia, es deu al jove alcalde de Florència, de 39 anys, Matteo Renzi, que dijous va imposar “un canvi radical” a la direcció dels progressistes del PD, partit del qual al desembre va ser elegit secretari amb el 68% de vots en unes primàries.

“Renzi es proclama primer ministre”, titula irònicament aquest divendres el diari conservador i propietat de la família Berlusconi 'Il Giornale', retratant “la modalitat del canvi de rumb imposat per Renzi”.

Moment "bell i delicat"

“És un moment delicat, però també un dels més bells per mi”, ha dit aquest divendres l'Alcalde --com tothom anomena Renzi-- al rebre a la seva ciutat de Florència un nombrós grup d'enamorats el dia de la seva festa oficial. “La massacre de Sant Valentí”, havia titulat amb sorna al matí un altre diari, en referència a la matança ordenada el 1929 a Chicago per Al Capone per eliminar els seus rivals mafiosos.

El cap de l'Estat, Giorgio Napolitano, farà ara unes ràpides consultes que acabaran probablement aquest mateix cap de setmana amb l'encàrrec a Renzi de formar el 70è Executiu del país. En aquestes consultes no hi participaran els indignats del M5S, liderats per Beppe Grillo, que les consideren com “una bufonada”. Els comunistes d'Esquerra i Llibertat (SEL) s'han declarat indisponibles per entrar al nou Govern, si “no representa una discontinuïtat” respecte al passat, cosa que no es produirà.

Suports assegurats

Notícies relacionades

De fet, el pròxim Executiu serà presidit per Renzi i recolzat, a més dels progressistes, pels centristes d'Opció Cívica, fundat per Mario Monti, i pels conservadors del Nou Centre Dreta (NCD), escindit del Partit de la Llibertat (PDL) que havia fundat Silvio Berlusconi.

L'exprimer ministre, condemnat en ferm per estafa fiscal i a l'allunyament de càrrecs públics per quatre anys, pujarà aquest cap de setmana al palau presidencial encapçalant la delegació de Forza Itàlia, la seva nova formació, situada a l'oposició.