bones expectatives

La UE i Japó segellen l'acord de lliure comerç

El pacte permetrà retallar aranzels i impulsar les exportacions i les importacions

FRA24. TOYOTA (JAPÓN), 08/12/2017.- Vista de la planta de ensamblaje Toyota Tsutsumi en Toyota, cerca de Nagoya, centro de Japón, hoy, 8 de diciembre de 2017. En esta planta se fabrica la cuarta generacion del Toyota Prius híbrido. EFE/ Franck Robichon

FRA24. TOYOTA (JAPÓN), 08/12/2017.- Vista de la planta de ensamblaje Toyota Tsutsumi en Toyota, cerca de Nagoya, centro de Japón, hoy, 8 de diciembre de 2017. En esta planta se fabrica la cuarta generacion del Toyota Prius híbrido. EFE/ Franck Robichon / FRANCK ROBICHON (EFE)

2
Es llegeix en minuts

La Unió Europea (UE) i el Japó van anunciar ahir el tancament de l’Acord d’Associació Econòmica les bases del qual van pactar el juliol passat i que, segons càlculs de Brussel·les, permetrà eliminar «la majoria dels 1.000 milions d’euros» en aranzels que paguen cada any les empreses europees per les seves exportacions al país asiàtic.

  

Aquest acord suposa el «principal acord bilateral mai negociat» per la UE i obre «enormes oportunitats per a les dues parts», va celebrar la comissària de Comerç, Cecilia Malmström, que ha negociat el pacte en nom dels 28, durant una roda de premsa a Brussel·les.

    

El president de l’Executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, i el primer ministre del Japó, Shinzo Abe, van confirmar la conclusió dels detalls que van quedar oberts al juliol ahir durant una conversa telefònica. El text legal serà sotmès en pròximes dates als Vint-i-vuit i a l’Eurocambra perquè hi donin el seu vistiplau i pugui entrar en vigor «com més aviat millor», va precisar Brussel·les.

    

A més d’estalviar gran part dels 1.000 milions d’euros en aranzels que les empreses europees paguen cada any per les exportacions al Japó, l’acord permetrà eliminar barreres regulatòries i obrirà el mercat nipó, que suma 127 milions de consumidors, als productes europeus, va destacar l’Executiu comunitari.

    

També reforçarà la cooperació entre la UE i el Japó i confirma el compromís mutu amb el desenvolupament sostenible i inclou per primera vegada un compromís específic per complir l’acord climàtic de París. Queda pendent, no obstant, aconseguir un acord sobre el sistema de resolució de litigis entre les empreses i els estats, ja que no ha sigut possible acostar les posicions, va reconèixer Malmström.

    

Els negociadors europeus van exposar a les seves contraparts el model ideat per la UE per a les seves relacions comercials amb països com el Canadà o Singapur, però els japonesos mantenen un «enfocament tradicional», va dir la comissària. Tot i així, Malmström va assegurar que segueixen avançant en aquest capítol controvertit i que el problema ha sigut «falta de temps» per solucionar les divergències, de manera que confia que sigui possible seguir avançant al llarg de l’any que ve.

Notícies relacionades

    

Pel que fa a les exportacions agrícoles de la UE al Japó, l’acord inclou eliminar els aranzels per a molts tipus de formatges, vins i carn de boví, i gairebé tota la de porc.