Pols secessionista

Intersindical-CSC convoca vaga general a Catalunya el 8 de novembre

El sindicat independentista obre converses amb altres organitzacions per repetir les mobilitzacions del 3-O

zentauroepp40324302 barcelona 28 09 2017  pol tica   huelga de estudiantes manif170928123452

zentauroepp40324302 barcelona 28 09 2017 pol tica huelga de estudiantes manif170928123452 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La Intersindical-CSC va convocar ahir vaga general a Catalunya per dimecres que ve, 8 de novembre, en protesta per la «regressió de drets socials», la precarietat laboral i el decret aprovat pel Govern que facilita el trasllat d’empreses establertes a Catalunya a altres comunitats. El sindicat no descarta convocar una altra jornada de vaga el dia 9, però dependrà de com transcorri l’aturada del dia anterior i dels sindicats que s’hi sumin.  

Hores després de conèixer-se aquesta iniciativa, Foment del Treball, principal patronal catalana, va emetre un comunicat en què informa que demanarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que declari il·legal la convocatòria a l’entendre que respon a motius «extralaborals».

La intersidical-CSC ja va impulsar «l’aturada de país» juntament amb tres centrals minoritàries més el 3 d’octubre per denunciar les càrregues policials de l’1-O i tenia sol·licitats permisos de preavís per poder convocar vaga del 6 al 9 de novembre. En aquesta ocasió, i encara que no es faci menció en la sol·licitud a l’empresonament de nou exconsellers i dels Jordis perquè no estan permeses les vagues per raons polítiques, aquest és el motiu que sobrevola la protesta.

Ahir al vespre s’havien sumat a la nova convocatòria l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, així com la CUP. Els sindicats majoritaris UGT i CCOO no s’havien pronunciat encara sobre la qüestió. Tampoc el PDECat ni ERC. En canvi, Foment va anunciar que presentarà una demanda dilluns davant el TSJC perquè declari il·legal la vaga, la convocatòria de la qual «procura ocultar els motius polítics». «Els motius laborals que justifiquen la convocatòria són absolutament genèrics i descontextualitzats», sosté l’entitat, que considera que la iniciativa és «un flagrant frau de llei». La patronal afegeix que també hi ha defectes formals en la sol·licitud, ja que no se li ha comunicat a ella ni a Fepime amb els 10 dies d’antelació requerits.

Reeditar "l'aturada de país"

Notícies relacionades

La Intersindical-CSC pretén reeditar «l’aturada de país» del 3 d’octubre, a la qual es van sumar la CGT, la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), i que el secretari general del sindicat, Carles Sastre, va qualificar com «una bona experiència». La CGT ja es va pronunciar davant l’avís de vaga i, malgrat que per terminis no pot presentar convocatòria pròpia, va convidar els seus afiliats, «davant la gravetat dels fets», a decidir «lliurement» sumar-s’hi o no. 

En paral·lel, la Xarxa Sindical per la Independència, una organització que pretén sumar sindicalistes independentistes de diferents organitzacions, ha anunciat la presentació de la campanya «Del 155 a la república». Una iniciativa que pretén, a partir de dilluns que ve, organitzar assemblees de treballadors a les conselleries per estudiar formes de rebuig a l’aplicació del 155, segons va explicar Marc Sallas, delegat de la Intersindical-CSC.