CONSEQÜÈNCIES ECONÒMIQUES DEL POLS SOBIRANISTA

El PIB espanyol pot perdre fins a 14.000 milions si s'allarga la crisi catalana

L'Autoritat fiscal adverteix que el creixement de l'economia pot caure a la meitat el 2018

La tensió política pot augmentar el dèficit en cinc dècimes, fins al 2,7% del PIB

lpedragosa37207686 jose luis escriva  airef170405185006

lpedragosa37207686 jose luis escriva airef170405185006 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) estima que la tensió política a Catalunya pot restar entre 4 dècimes i 1,2 punts al producte interior brut (PIB) espanyol el 2018 «depenent del grau de permanència» de la situació d’incertesa. Així, segons els càlculs de l’Airef, l’economia espanyola podria deixar de produir entre 4.500 milions i 14.500 milions d’euros, en funció de la durada de la crisi política. En la pitjor de les hipòtesis, el creixement de l’economia espanyola del 2017 (3,1%) podria quedar reduït a la meitat el 2018 i situar-se en l’entorn de l’1,5%, amb la consegüent frenada en la creació d’ocupació.  

El desafiament independentista  pot restar entre 0,4 i 1,2 punts sobre l'economia espanyola

Aquestes són algunes de les conclusions que es desprenen de l’'Informe sobre les previsions macroeconòmiques del Pla Pressupostari 2018', presentat ahir, en què l’Airef assenyala que la situació viscuda a Catalunya també comportaria un deteriorament del saldo pressupostari d’entre 2 i 5 dècimes, «amb la qual cosa el compliment del dèficit previst per a l’any 2018 del 2,3% del PIB quedaria compromès» i podria arribar al 2,7%.

Més pessimista que el Govern

L’Autoritat Fiscal considera «realistes» i «prudents» les previsions transmeses dilluns passat pel Govern central a la Comissió Europea en què l’Executiu va rebaixar l’estimació de creixement del PIB per al 2018 des del 2,6% projectat al juliol al 2,3%, i va augmentar en una dècima la previsió de dèficit, del 2,2% al 2,3% del PIB. 

    

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va explicar que aquest empitjorament en les previsions podria ser «reversible» si la tensió política a Catalunya es resolgués amb rapidesa. L’Autoritat Fiscal Independent, no obstant, sembla ser menys optimista, ja que dona per fet un impacte mínim de quatre dècimes sobre el creixement del PIB i un  perjudici més gran sobre el dèficit públic.

La raó que Economia mostri un menor pessimisme que l’Airef pot trobar-se en el fet que les previsions oficials estan contingudes en un document dirigit a la Comissió Europea, en què pot resultar poc convenient exhibir la pitjor cara de l’economia espanyola de forma innecessària.

L'OCDE L'OCDE valora que unes dècimes de creixement més baix no espatllaran la recuperació

De totes maneres, el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, ha recomanat «posar les coses en perspectiva» i no perdre de vista que unes dècimes de menor creixement «no  canviaran la naturalesa del procés de recuperació de l’economia espanyola».

Efectes sobre el consum

En el seu informe, l’Airef també explica les diferents vies de transmissió de la incertesa política a l’activitat econòmica, a través de factors com un menor consum privat, el retard en els projectes de nova inversió, el  cost superior del deute públic i la possible restricció del crèdit per part de les entitats financeres.

Notícies relacionades

    

L’organisme que presideix José Luis Escrivá estima que en un escenari prolongat de tensió política no únicament patiria l’economia catalana, sinó la del conjunt del país «a través d’efectes desbordament perjudicials per a la resta de regions, a causa del seu profund grau d’integració amb la resta de l’economia espanyola, així com el seu elevat pes relatiu».