TURISME

La taxa turística valenciana avança

El nou gravamen divideix el Govern i l'oposició

zentauroepp10853987 tourists arrive at a hotel in calvia on mallorca island on 2170724110524

zentauroepp10853987 tourists arrive at a hotel in calvia on mallorca island on 2170724110524 / JAIME REINA

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero / València

Seguint els bons resultats que ha donat a les Balears l’ecotaxa, Podem va aprofitar la segona jornada del debat de política general del País Valencià per presentar una esmena que insta el Consell a implantar una taxa turística. La iniciativa, una de les seves aspiracions durant tota la legislatura, va tirar endavant, encara que va deixar dividits tant el Govern com l’oposició.

    

A més del grup morat, que recolza amb els seus vots l’Executiu, la va recolzar Compromís, membre del Govern, i també els cinc diputats no adscrits, quatre dels quals eren de Ciutadans. Es va abstenir el PSPV, l’altre partit de govern, i Ciutadans, i s’hi va oposar el Partit Popular. La proposta especifica que la recaptació ha de contribuir a les millores dels serveis als turistes, de les infraestructures, el desenvolupament general del sector i, com a important novetat, a l’impuls de les millores de les condicions laborals dels treballadors. «És un element fonamental», va apuntar el podemista David Torres, un dels responsables de la iniciativa.

    

El diputat va assenyalar que després de passar «del no rotund a l’abstenció» esperen que els socialistes passin a votar afirmativament «molt aviat» i que Ciutadans també ho faci. «Només quedaria el PP generant una alarma social que no és real», va apuntar. «A Catalunya i a les Balears està funcionant i repercutint positivament en el sector», va recordar. Els socialistes, entre els quals també hi ha postures diferenciades, van apuntar per un costat la possibilitat que sigui cada municipi el que decideixi si aplicar-la i la quantia i que, en qualsevol cas, ha de fer-se amb el suport del sector.

    

«Res es pot ni s’ha de fer sense el consentiment, la complicitat i el guió del propi sector turístic, que ja està assetjat per una pressió fiscal prou elevada», va afirmar el socialista Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme. En això, coincideixen amb Podem. «Hi ha una part del sector que hi pot estar en contra però se li ha d’explicar bé i hi han de participar, és una cosa bona per a ells, no és un atac al seu negoci sinó una inversió en un sector que suposa el 14% del PIB de la comunitat i en què fem una inversió molt baixeta», va dir Torres. Blindar els ingressos de la taxa perquè només puguin revertir en el sector pot obrir el camí.

EN CONTRA

La patronal hotelera HOSBEC va expressar poques hores després la seva «més ferma oposició» a la iniciativa, que va qualificar d’injusta a l’afectar només les pernoctacions hoteleres i reglades «mentre que 200.000 places d’allotjament il·legal seguiran rebent turistes sense control i sense pagar cap impost». En el seu comunicat va atribuir aquesta proposta a «la irrellevància de la Comunitat Valenciana per arreglar el problema del finançament auto­nòmic».

Notícies relacionades

    

Des de Podem apunten que esperen que es pugui aplicar ja l’estiu que ve. La seva preferència és incloure-la en la promesa llei de taxes però intueixen que el camí més ràpid seria la llei d’acompanyament dels pressupostos. Torres va explicar que estan mirant de tancar reunions amb els representants del sector i refent un estudi preliminar que van fer. «Donava uns ingressos d’uns 40 milions si s’apliqués una tarifa plana de 50 cèntims per nit i persona i només fins al vuitè dia d’estada, és a dir que ningú pagava més de quatre euros. Però ara hi volem introduir elements de progressivitat perquè sigui més justa i assequible», va explicar.