La italiana Atlantia llança l'opa i es compromet a mantenir a BCN la seu d'Abertis

La firma controlada per la família Benetton destaca que atendrà "els interessos estratègics" d'Espanya en autopistes i els satèl·lits d'Hispasat

37913822 601

37913822 601

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La italiana Atlantia ha formalitzat l'oferta de compra (opa) sobre la catalana Abertis. La companyia, que es compromet a mantenir la seu i el centre de decisió d'Abertis a Barcelona, ha aportat davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors avals bancaris per valor de 14.700 milions d'euros per garantir l'operació.

El grup italià, que preveu l'opció que fins a un 23% de l'operació sigui mitjançant l'intercanvi d'accions, manté el preu previst de 16,50 euros per títol, quantitat que valora Abertis en 16.341 milions d'euros.

La companyia, que aspira a la creació del gegant mundial d'autopistes més gran, a la vegada que reduirà la seva exposició a Itàlia, també expressa la seva "voluntat d'atendre els interessos estratègics" d'Espanya en relació "tant amb la gestió i explotació de les concessions administratives de construcció, conservació i explotació d'autopistes com amb la gestió i eventual destí de la participació d'Abertis en Hispasat". Aquest és un dels esculls de l'operació ja que Abertis posseeix més del 90% del capital, però l'Estat, que compta amb la resta del capital, té poder de veto ja que es tracta d'una empresa estratègica.

Un altre dels seus compromisos consisteix a transferir les activitats d'Atlantia a Xile i el Brasil a Abertis, on aquesta companyia també té negoci.  

El grup italià, que té com a principal accionista la família Benetton, va anunciar fa un mes la seva intenció de llançar una oferta sobre Abertis. L'operació es va valorar en 16.341 milions d'euros i donarà lloc a un gegant mundial d'infraestructures, en el cas que es tanqui.

En l'oferta, Atlantia ofereix 16,50 euros per cada títol d'Abertis, preu lleugerament per sobre de l'actual cotització del grup d'espanyol. De totes maneres també planteja l'opció de realitzar fins a un 23,4% de l'import de l'operació mitjançant un intercanvi d'accions a raó d'un títol d'Abertis per cada 0,697 accions d'Atlantia.

Un dels accionistes decisius per a l'èxit de l'operació és Criteria, el hòlding de participacions industrials de La Caixa, el principal accionista d'Abertis, amb el 22,2% del capital.

Amb la presentació del fullet de l'opa a la CNMV, comencen a transcórrer els terminis legals de l'operació. Un cop que el supervisor autoritzi l'oferta, s'obrirà el període d'acceptació i es donarà un màxim de 10 dies perquè el consell d'Abertis i, per tant, el seu soci de referència, s'hi pronunciïn.

Notícies relacionades

Criteria preveu esgotar aquest termini legal de què disposa per decidir sobre l'operació, i per tant no s'hi pronunciarà fins que es manifesti el màxim òrgan de gestió d'Abertis.

Al llarg de les últimes setmanes, Abertis s'ha reforçat en algunes de les seves principals filials, com la francesa Sanef o la italiana A4 Holding. La companyia va fer el mateix a Hispasat, on ja compta amb el 90,74%.