CRISI BANCÀRIA

Europa intervé el Popular i el ven al Santander per un euro

Els accionistes i part dels propietaris del deute de l'entitat perden tots els seus diners

El banc càntabre ampliarà capital en 7.000 milions per recapitalitzar i sanejar l'entitat comprada

Botín ha precisat que l’operació és bona per a Espanya i per a Europa. / JUAN MANUEL PRATS / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
PABLO ALLENDESALAZAR / MADRID

Les autoritats bancàries de la Unió Europea han decidit de forma fulminant intervenir el Banco Popular i vendre'l al Santander per un euro amb efecte immediat perquè els clients puguin seguir operant amb normalitat. L'objectiu d'aquesta operació, segons han explicat, és "resoldre els problemes derivats de la inviabilitat de Banco Popular, garantir la continuïtat de les activitats desenvolupades per l'entitat i protegir els dipositants", així com aconseguir l'"absència d'impacte per a les finances públiques", ja que no s'han concedit ajudes públiques espanyoles o europees.

Es tracta de la primera ocasió des de la creació de la Unió Bancària en què les autoritats comunitàries intervenen i resolen la situació d'un banc amb problemes. Segons ha comunicat a primera hora d'aquest dimecres, el Banc Central Europeu (BCE) el va declarar "inviable o amb probabilitat d'inviabilitat" aquest dimarts, a causa de la fuga de dipòsits dels últims mesos, i particularment dies, "hauria fet que, en el futur pròxim, l'entitat fos incapaç de pagar els seus deutes i altres passius".

La decisió del BCE va portar el Mecanisme Únic de Resolució (MUR), després de l'aprovació de la Comissió Europea, a intervenir el Popular. Per recapitalitzar l'entitat, ha imposat que els accionistes i els propietaris de deute convertible en accions i subordinada perdin tots els seus diners. "L'operació es realitza sense comprometre recursos públics, ni afectar cap creditor ordinari ni cap dipòsit", han ressaltat les autoritats.

SENSE AJUDES PÚBLIQUES

La normativa europea hauria permès imposar pèrdues a aquests dos últims col·lectius (en el cas dels dipòsits, a aquells superiors a 100.000 euros) o fins i tot aportar ajudes públiques, però no ha sigut necessari per les reserves que tenia el banc. "Les eines donades a les autoritats de resolució després de la crisi són efectives per protegir els diners dels contribuents de la necessitat de rescatar bancs", ha ressaltat Elke König, presidenta de la junta que dirigeix el MUR, en una nota.

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), com a representant espanyol del MUR i amb l'aprovació del Banc d'Espanya, va fer la nit de dimarts a dimecres una subhasta del Popular que va guanyar el banc presidit per Ana Botín. "Banco Santander es compromet en el contracte de compravenda a prendre les mesures necessàries per garantir la continuïtat de les activitats, serveis i operacions de Banco Popular i a proveir la liquiditat necessària per a això", ha destacat l'organisme públic en un comunicat.

PRIMER BANC D'ESPANYA

El Santander ha destacat en una nota que amb l'operació, que suposarà la desaparició de la marca Popular, es converteix en el primer banc del mercat espanyol per quota de mercat en crèdits (19,5% i 25% en pimes) i dipòsits (18,8%) amb 17 milions de clients, superant CaixaBank BBVA. Per recapitalitzar l'entitat adquirida i elevar les seves baixes cobertures per afrontar pèrdues immobiliàries (el gran problema que l'ha portat a la intervenció), el banc d'origen càntabre farà una ampliació de capital de 7.000 milions d'euros, operació que ja està assegurada.

Notícies relacionades

Això li permetrà fer 7.900 milions en provisions (7.200 milions per a actius immobiliaris), que suposarà elevar les cobertures per a pèrdues lligades al totxo del 45% al 69%, molt per sobre de la mitjana del sector del 52%. L'impacte en el capital, gràcies a l'ampliació, serà neutre i el Santander manté el seu objectiu d'arribar a l'11% el 2018. 

El grup preveu que l'operació li generi un retorn sobre la inversió d'entre el 13 i el 14% el 2020 i un augment del benefici per acció el 2019. L'entitat resultant estalviarà costos per valor de 500 milions d'euros a partir del 2020, cosa que amb tota probabilitat implica ajust de personal i oficines.