FRACASSA EL DIÀLEG

Els estibadors mantenen la vaga per a la setmana que ve

La patronal no es compromet ara a mantenir tots els llocs de treball

Els estibadors mantenen la vaga per a la setmana que ve

EFE / SANTI DONAIRE

1
Es llegeix en minuts

Els sindicats d'estibadors mantenen la vaga convocada per als dies 5, 7 i 9 de juny després de fracassar avui la reunió que la Coordinadora Estatal de Treballadors del Mar (CETM) ha celebrat amb la patronal ANESCO i no descarten fer noves aturades al llarg d'aquest mes.

Tot i el principi d'acord a què es va arribar el 21 de maig, la situació s'ha capgirat després del canvi d'actitud de la patronal, segons ha explicat el coordinador general de la CETM, Antolín Goya. La discrepància fonamental es troba en si hi ha o no compromís per mantenir tots els llocs de treball, no només els actuals sinó els futurs, com figura a la proposta sindical presentada. Per contra, les empreses consideren que aquesta petició de cara al futur amplia el que s'ha tractat en les converses dels últims mesos.

Per això, els estibadors se senten "maltractats i enganyats" per ANESCO, ha dit Goya, després de la reunió de la patronal, ja que donaven per fet que hi havia un compromís de manteniment dels llocs de treball i de permanència de les empreses als centres portuaris d'ocupació (CPO).

TERMINI DE DUES SETMANES

Després de la reunió d'aquest dijous, la representació empresarial ja no garanteix la subrogació de tots els llocs de treball, i ha demanat un termini de dues setmanes per analitzar la situació port per port per veure si es pot donar feina a tot el personal i en quines condicions, segons Goya. 

Si en aquest termini no hi hagués acord, es reuniria la comissió negociadora estatal per resoldre les discrepàncies, però si es mantenen, l'empresa recorrerà a la mediació i arbitratge.    

Notícies relacionades

"El Govern no ho va voler solucionar i ara ens trobem amb una patronal en una posició de poder que vol exercir", ha subratllat el responsable sindical.

Precisament a l'Executiu ha apel·lat la patronal amb l'objectiu que mediï per evitar la vaga. En un comunicat sol·licita al Ministeri de Foment que "adopti les mesures pertinents" per solucionar el conflicte, ja que, assegura, "les empreses es troben totalment desemparades".