El Consell de Ministres aprova el pla d'Estabilitat Pressupostària fins al 2020

El Govern preveu un creixement mitjà del 2,5% anual durant els pròxims quatre anys

 

  / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Consell de Ministres d'aquest divendres ha aprovat la remissió a la Comissió Europea del Programa d'Estabilitat Pressupostària d'Espanya per al període 2017-2020, que inclou una revisió a l'alça de dues dècimes del creixement de l'economia per al 2017, fins al 2,7%, una previsió de creixement mitjà del 2,5% fins al 2020, juntament amb una "intensa" creació d'ocupació, així com del Programa Nacional de Reformes.

Aquests documents, que Espanya com a Estat membre de UE té l'obligació d'enviar cada any a Brussel·les abans que finalitzi el mes d'abril, expliquen l'evolució recent de l'economia espanyola i exposen el seu escenari macroeconòmic i fiscal a mitjà termini.

L'actualització del quadro macroeconòmic per al període 2017-2020 recollirà una revisió de dues dècimes a l'alça del creixement de l'economia espanyola per a aquest any, que passarà del 2,5% al 2,7%, tal com va avançar el president del Govern, Mariano Rajoy, fa una setmana, així com una previsió igualment "molt prudent" de creixement mitjà del 2,5% anual fins a l'any 2020, segons va avançar aquest dijous el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos.

En concret, l'aportació de la demanda nacional es redueix a 2,1 punts, davant el 2,8% de l'any passat, amb un creixement del consum privat del 2,6%, mentre que la demanda externa aportarà al creixement per segon any consecutiu al voltant de 0,4 punts, gràcies al creixement de les exportacions (+5,1%), en paral·lel al de les importacions (+4,3%). Així mateix, el document contempla un superàvit per compte corrent de la balança de pagaments que en els pròxims quatre anys es podria situar al voltant del 2%, amb la qual cosa encadenaria ja vuit exercicis amb aquesta taxa.

Notícies relacionades

El Programa d'Estabilitat recull una reducció de l'endeutament de famílies i empreses, que ara arriba al 160% del PIB, i que es podria situar a finals del període analitzat en el 130% del PIB, 30 punts menys. En la mateixa línia, el document també contempla una millora del dèficit públic, que se situarà el 2018 "clarament per sota del 3%". Els objectius pactats amb Brussel·les són un dèficit del 3,1% per a aquest any i del 2,2% el 2018.

OCUPACIÓ

En matèria laboral, el document contempla una "intensa" estimació de creació d'ocupació per als quatre exercicis, amb una mitjana de 500.000 nous ocupats a l'any, a més d'una caiguda "important" del nombre de parats, segons va avançar De Guindos. En tot cas, l'actualització del quadro macroeconòmic del 30 de març ja va millorar les previsions d'atur, a l'estimar una caiguda de dos punts, fins al 16,6%, en la taxa d'atur per a aquest exercici, quan preveu que es creïn 506.00 llocs de treball i que la desocupació es redueixi en 458.000 persones.