Així es va gestar el pacte PP-PSOE per a les clàusules terra

El primer text que va redactar el Govern tenia punts que no van passar el filtre per beneficiar en excés la banca

2
Es llegeix en minuts
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +

El reial decret que va anunciar el Govern per solucionar el conflicte de les clàusules terra que afecta 1,2 milions de consumidors a Espanya s'hauria hagut de convalidar al Congrés sense majoria del PP. I en el procés, el PSOE i Podem s'haurien posat d'acord per tramitar el decret com a projecte de llei per procediment d'urgència i esmenar la plana al Govern amb l'aplaudiment de tots els ciutadans indignats amb els abusos de la banca amb clàusules que s'han demostrat abusives a Europa.

El primer text que va redactar el Govern tenia punts que no van passar el filtre ni de llarg per beneficiar en excés la banca, segons detallen fonts socialistes. Per exemple, no obligava els bancs a informar degudament sobre les quantitats cobrades de més durant el període d'aplicació de la clàusula terra i tampoc s'instava a calcular els interessos que haurien generat.

La norma no especificava que les costes judicials recaurien en els bancs si no oferien una solució satisfactòria a l'afectat i aquest havia d'acudir als tribunals. Els usuaris quedaven en mans o bé de la banca o bé dels bufets d'advocats que com voltors s'han llançat sobre un pastís sucós. Tampoc s'oferia un tracte fiscal beneficiós per a les quantitats ingressades pels contribuents (ara està exempt d'IRPF i no s'hi apliquen recàrrecs), com si els afectats fossin mals contribuents.

El text va topar amb l'oposició frontal del PSOE. De forma paral·lela, el Govern va aconseguir arrencar a Ciutadans el compromís d'anar junts per tirar endavant el decret, però la suma no permetia tirar endavant l'acord, necessitaven un altre grup parlamentari. Es va considerar l'antiga Convergència, però la sintonia entre Ciutadans i els nacionalistes arran del procés no preveu experiments.

Notícies relacionades

El primer contacte entre el PP i el PSOE va ser el 23 de desembre passat. Des d'aleshores, en els grups tècnics de negociació només hi han participat el Govern i els socialistes, i n'han quedat fora Ciutadans i Podem. Segons expliquen fonts de la negociació liderada per la secretària d'Estat d'Economia, Irene Garrido, l'equip del PSOE, liderat per Pedro Saura, amb qui ha col·laborat Margarita Robles, ha aconseguit incorporar totes les seves reivindicacions a un text que va aconseguir la fumata blanca de les dues parts dimecres. Gairebé immediatament, el ministre Luis de Guindos va filtrar a la premsa des del fòrum internacional de Davos que hi havia acord PP-PSOE, mentre que els socialistes convocaven una roda de premsa gairebé immediata per vendre l'acord com un èxit propi. La falta d'acord amb el PSOE fins dimecres passat és el que havia anat endarrerint la presentació del decret al Consell de Ministres dels divendres.

Pel camí s'han quedat els equips econòmics de Ciutadans i Podem, als quals el pacte ha agafat amb el peu canviat i no han sabut reaccionar. El tradicional bipartidisme, sigui per acumular més experiència política negociadora o per tenir més visió estratègica, ha guanyat la partida política en un tema molt pròxim als votants de Podem i Ciutadans. Queden, no obstant, altres fronts en l'àmbit de la defensa dels drets dels consumidors als quals les noves forces es podrien apuntar. Un dels que portaran cua és la sentència del Suprem del 2015 en què va declarar abusives les clàusules del Popular i del BBVA que imposaven als clients el pagament de totes les despeses de formalització d'hipoteques, qüestió que podria ser el pròxim front ja que l'ha aplicat així de forma massiva tota la banca a Espanya.