MACROJUDICI A MADRID

Enrique de la Torre, home clau en el judici de les targetes 'black'

El gruix dels acusats per l'ús fraudulent de mitjans de pagament de Caja Madrid han de declarar aquest dilluns

L’exsecretari de l’entitat nega haver instruït sobre les targetes opaques. / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts

L'exsecretari de Caja Madrid Enrique de la Torre, el primer a definir les polèmiques targetes de l'entitat com a 'black' a efectes fiscals i considerat clau en la causa, inaugura aquest dilluns la vuitena sessió del judici contra els 65 acusats d'apropiació del patrimoni de l'extinta institució. La declaració de l'exsecretari, per a qui el Ministeri Fiscal sol·licita dos anys de presó, es produeix enmig d'una gran expectació després que bona part dels usuaris de les targetes asseguressin que va ser ell qui els va indicar l'ús discrecional d'aquest mitjà de pagament.

En concret, els exconsellers Ignacio de Navasqüés i Jesús Pedroche van indicar a la sala la setmana passada que De la Torre, en el seu paper de secretari, els va fer entrega de les targetes de manera personal, tasca que li corresponia al ser "l'interlocutor" de la presidència en tots els temes relacionats amb les retribucions dels alts càrrecs de la caixa.

Sobre aquesta responsabilitat també hi van incidir els expresidents de l'entitat Miguel Blesa i Rodrigo Rato; en concret, aquest va reiterar que era la secretaria general, que incorporava a més l'àrea de fiscalitat, l'encarregada d'inspeccionar "de manera repetida" totes aquestes despeses. A més de qui va ser secretari de la caixa entre el 1996 i el 2009, aquest dilluns han de declarar davant el tribunal que presideix la jutge Ángela Murillo la gairebé vintena d'acusats restants.

Notícies relacionades

Noms com el de l'exdirector de comunicació Juan Astorqui; l'exvicepresident de l'entitat i exministre socialista, Virgilio Zapatero, i altres càrrecs de Caja Madrid com l'antic cap de la Casa Reial Rafael Spottorno o Francisco Javier López Madrid, exconseller delegat del grup Villar Mir, figuren al final d'aquesta llista. També qui va ser conseller del Consell Econòmic i Social Juan Iranzo, la defensa del qual va sol·licitar la nul·litat de la principal prova inculpatòria, el full de càlcul Excel aportat per Bankia amb les despeses fetes pels usuaris de les targetes.

L'elenc definitiu dels declarants es desconeix ja que el tribunal encara està pendent de conèixer si les defenses accepten la petició formulada per l'acusació particular, que sol·licitava prescindir de testimonis com l'exconseller José Nieto Antolinos, proposat pel PP, i José Caballero Domingo, representant del PSOE i exalcalde d'Alcobendas, que també van formar part de la causa com a usuaris de les targetes.