PREVISIONS FINANCERES

El Santander manté els seus objectius malgrat el 'brexit'

El banc admet que els seus mercats creixen menys del que esperava

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

Tot i la sortida del Regne Unit de la Unió Europea ('brexit') i un "context econòmic significativament pitjor de l'esperat" pel banc fa un any, el Santander ha confirmat aquest divendres que preveu complir els objectius que va anunciar al mercat fa dotze mesos per al període 2016-2018, inclòs el compromís d'incrementar el dividend i el benefici per acció en cada uno dels tres exercicis.

El grup ja va sorprendre el mercat al mantenir pocs dies després del 'brexit' els seus objectius d'incrementar el 10% el seu dividend en efectiu i pagar 21 cèntims per acció en total el 2016, un 5% més, augment que va anunciar per compensar els propietaris després de retallar-lo el 66,6% el gener del 2015. Posteriorment, el mes de juliol, va confirmar també el seu compromís d'incrementar la retribució dels accionistes el 2017 i que el benefici per acció arribi a una alça de doble dígit el 2018.

El que llavors va ser un anunci condicionat ("amb la informació que tenim"), s'ha fet ferm aquest divendres en la reunió anual que el banc manté amb els inversors i analistes a Londres. Es tracta d'una aposta amb cert risc: el negoci britànic és el que més pes té en el benefici del grup (un 28,9% en el primer semestre) i els experts estimen que la consulta per a la sortida de la Unió Europea no tindrà gaire impacte en l'economia britànica aquest exercici però podria portar-la a rondar la recessió en el pròxim. A més, el Brasil, un altre dels seus mercats principals, també travessa problemes econòmics i polítics. 

COMPLIR COMPROMISOS

"Tenim una estratègia clara i definida que ens està permetent guanyar la confiança i fidelitat dels clients en els nostres deu mercats principals. Gràcies al nostre model de negoci generem rendibilitats sostenibles i predictibles, i estem complint els nostres compromisos financers i comercials en un entorn més complex", ha argumentat la seva presidenta, Ana Botín

El banc ha reconegut que en l'últim any s'han deteriorat les expectatives de creixement en diversos països on opera, especialment al Regne Unit, cosa que ha provocat la depreciació de bona part de les divises d'aquests mercats davant l'euro (cosa que penalitza els seus ingressos) i que les expectatives de baixos tipus d'interès es prolonguin en el temps. A més, apunta que és previsible que en els pròxims anys continuï la "incertesa regulatòria i l'augment de la pressió fiscal en alguns mercats".

OBJECTIUS

Notícies relacionades

Malgrat aquest context, ha confirmat els objectius clau del seu pla estratègic. A més de l'augment del dividend, preveu arribar als 18,5 milions de clients vinculats el 2018 i passar de 15 milions a 30 milions de clients digitals. En els últims dotze mesos, el número de clients vinculats ha augmentat un 10%, fins a 14,4 milions, i els digitals un 23%, fins a 19,1 milions. Així mateix, la quota de mercat en pimes i empreses ha millorat en gairebé mig punt. 

"El context s'ha deteriorat en alguns dels nostres mercats, però la nostra estratègia i el nostre model de negoci continuen generant valor per als nostres clients i accionistes. La nostra diversificació geogràfica, amb massa crítica en els nostres mercats, i lideratge en eficiència, ens dóna un clar avantatge competitiu per aprofitar la millora de l'entorn econòmic", ha apuntat el seu conseller delegat, José Antonio Álvarez