Les multinacionals es preparen per pagar més impostos

La sanció a Apple força les companyies a revisar les seves estratègies fiscals

Els experts adverteixen que la decisió de Brussel·les genera inseguretat jurídica

bgonzalez29972173 san francisco  ca   june 08  apple ceo tim cook de160304110012

bgonzalez29972173 san francisco ca june 08 apple ceo tim cook de160304110012 / JUSTIN SULLIVAN

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Segur que molts consellers delegats i directius de les multinacionals, en especial les tecnològiques, avaluen i revisen des de dimarts els riscos de les seves estratègies i acords fiscals amb països», afirma un assessor tributari consultat per aquest diari.

I és que, arran de l’anunci de la Comissió Europea que Apple haurà de tornar a Irlanda 13.000 milions d’euros més interessos per haver tributat molt per sota de la resta de companyies, «la tendència clara és a pagar més», explica Joan Pons, del gabinet LinkTax.

Quant més ja és una altra cosa; però que la factura fiscal a Europa serà més alta no només per a Apple sinó per a altres gegants dels EUA com Google, Facebook, Microsoft o Amazon és cada cop més segur. Les grans firmes tecnològiques dels EUA tenen una liquiditat de més de 450.000 milions d’euros fora del seu país.

Una bona part està en països amb una fiscalitat avantatjosa, com Irlanda, Holanda o Luxemburg. Aquestes multinacionals no repatrien els dividends i beneficis perquè haurien de tributar a uns tipus elevats als EUA i esperen una possible reforma fiscal de la mà dels republicans. En altres països, com Espanya, es considera que les empreses amb activitat a l’exterior ja van tributar pel seu negoci en altres països i poden repatriar-los sense càrrec.

NOVA REGULACIÓ / A partir del 2017, les grans companyies hauran de presentar informes en què detallin els seus negocis i beneficis país per país. Aquesta nova regulació està promoguda per l’OCDE, que agrupa els 35 estats més industrialitzats del món i està avalada pel Grup dels 20 (G-20), que incorpora els països més rics i els més importants en vies de desenvolupament.

Espanya imposa des d’aquest any aquesta obligatorietat en l’impost de societats per a les firmes amb activitat exterior, igual que altres països europeus. Aquesta mesura està inclosa en el catàleg de 15 accions acordades en el si de l’OCDE i és una forma de determinar si es desvien beneficis a jurisdiccions amb una tributació més baixa o nul·la.

La decisió europea sobre Apple obre interrogants legals. Agradi o no el contingut, la multinacional va segellar un acord amb les autoritats fiscals d’un país, Irlanda, amb unes condicions basades en la legalitat que li van permetre tributar en algun exercici fins i tot al 0,005%.

RETROACTIVITAT / «Genera inseguretat jurídica que s’apliqui amb retroactivitat una mesura que va en contra dels interessos de l’afectat, que es va cenyir a complir un pacte amb les autoritats d’un país sobirà de la Unió Europea (UE)», en aquest cas, Apple, afirmen els experts consultats.

És una advertència que no ha dubtat a utilitzar la mateixa Apple. I que el seu conseller delegat, Tim Cook, va recuperar en una carta remesa «a la comunitat Apple a Europa». A més a més de criticar que la Comissió Europea pretengui «substituir les lleis fiscals a Irlanda amb una visió del que pensa que la llei hauria d’haver sigut», alerta de les conseqüències d’aquesta decisió en «la inversió i la creació de llocs de treball a Europa».

Però a Brussel·les ho tenen clar: «Els estats membres no poden oferir beneficis fiscals avantatjosos a companyies seleccionades, siguin europees o estrangeres, grans o petites, o part o no d’un grup», va sentenciar la comissària de Competència, Margrethe Vesteger.

Notícies relacionades

I, mentrestant, en aquest mar remogut, el Regne Unit, pendent de fer els passos definitius per sortir del club comunitari, podria tenir la temptació de convertir-se en el futur en una espècie de paradís fiscal just al costat de la UE. Un autèntic maldecap per a les autoritats de Brussel·les, tenint en compte el ganxo i atractiu que atresora la City londinenca.

Companyies amb seu a Irlanda podrien sentir-se atretes per instal·lar-se al Regne Unit, on, en el futur, no regiran les normes europees, afirmen alguns experts. De totes maneres, aquesta filosofia podria ensopegar amb l’estratègia de l’OCDE encaminada a reduir les vies d’escapament fiscals legals amb què compten les multinacionals. El temps ho dirà.