ESTAT DEL BENESTAR

BBVA Research proposa finançar les pensions amb impostos indirectes

L'entitat posa sobre la taula una sèrie de mesures per assegurar el futur de les pensions

1
Es llegeix en minuts

L’economista en cap d’Economies Desenvolupades del BBVA Research, Rafael Doménech, advoca per millorar el sistema de pensions per eliminar totes aquelles bonificacions que puguin ser substituïdes per altres alternatives més eficients per crear més i millor ocupació, així com que impostos indirectes financin les pensions. En l’article ¿Què es pot fer amb les pensions?, Doménech sosté que és més eficient incentivar l’ocupació indefinida amb canvis en la regulació laboral que amb bonificacions temporals que redueixen ingressos (per exemple, a la contractació i l’autoocupació).

    Una altra de les seves propostes per fer sostenible el sistema de pensions és una devaluació fiscal que substitueixi el finançament via cotitzacions socials per impostos indirectes, «fet que augmentaria la taxa d’ocupació i reduiria la desigualtat». A Dinamarca, destaca, les pensions es financen amb un escàs recurs a cotitzacions, que representen menys del 2% de les rendes del treball. 

OCUPACIÓ COMPATIBLE

Notícies relacionades

També defensa que s’incrementi la lluita contra el frau i es permeti compatibilitzar pensió i treball, per generar més ingressos públics. Suggereix reformes estructurals que augmentin l’ocupació i que atreguin capital humà, sobretot qualificat, perquè la immigració endarrereixi l’envelliment de la població.

    Doménech indica que si, malgrat aquestes mesures, el creixement del PIB i dels ingressos fos més baix que l’augment del nombre de pensions i l’efecte substitució, les opcions per equilibrar el sistema serien augmentar la pressió fiscal o reduir el creixement de la despesa pública en pensions al del PIB.