DADES DE GENER A MAIG

Catalunya dobla les exportacions de la segona autonomia amb més comerç exterior

Les vendes a l'estranger es tornen a accelerar al maig amb una pujada del 4% després d'un tràngol a principis d'any

 

  / ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

Les estadístiques oficials del Ministeri d’Economia i Competitivitat han confirmat els indicadors que apuntaven a una reactivació del comerç exterior. Després de travessar un lleuger tràngol amb una desacceleració els primers mesos del 2016, les exportacions del conjunt d’Espanya van créixer al maig el 4,7% i van aconseguir una facturació de 22.014 milions d’euros. Algunes comunitats, com Cantàbria i les dues Castelles, van experimentar una pujada superior al 10%, tot i que Catalunya manté un clar domini del comerç exterior amb un nivell que suposa més del doble que el de la segona autonomia més internacionalitzada.

Les vendes de les empreses catalanes a l’estranger van augmentar el 4,1% al maig, amb 5.521 milions, i van acumular unes exportacions de 26.729 milions en els cinc primers mesos del 2016, cosa que representa una quarta part del volum total d’Espanya. Les exportacions de Catalunya suposen més del doble de les del País Valencià, la segona autonomia en el rànquing de comerç exterior, amb un volum acumulat de 12.801 milions.

Els bons resultats de Catalunya i altres comunitats contrasten amb els obtinguts per Madrid, que va patir un descens de les vendes de béns i serveis a l’exterior del 3,7% en el període acumulat del gener al maig, malgrat que aquell mes va obtenir una millora del 3,6%.

El secret de l’èxit de la internacionalització de les companyies catalanes se centra en la fortalesa de sectors amb molt de pes en les exportacions, encapçalats per la indústria química, amb unes vendes a l’estranger que van sumar 7.173 milions, seguida pels béns d’equipament (4.996 milions) i les fàbriques d’automòbils i components (4.324 milions).

ELS MILLORS / La Generalitat de Catalunya ha tret pit d’aquestes estadístiques. Les dades del mes de maig són les millors aquell mes de tota la sèrie històrica de Catalunya i indiquen, segons el conseller d’Empresa, Jordi Baiget, que «la internacionalització i les exportacions han deixat de ser un recurs per quan cau el mercat intern i ja representen una opció clara per a les empreses, una variable estratègica».

Les dades oficials sobre comerç exterior van en la mateixa línia apuntada per les estadístiques de trànsit de mercaderies a través del port de Barcelona i de l’enviament de contenidors a l’estranger, que van créixer el 4% el primer semestre de l’any.

Notícies relacionades

El dèficit comercial, la diferència entre exportacions i importacions, va arribar als 6.521,7 milions d’euros en els cinc primers mesos de l’any, fet que suposa un descens del 30,9% respecte al mateix període de l’any anterior i el segon millor registre d’aquest període des del 1998. Les exportacions van créixer el 2,4% entre el gener i el maig, fins als 105.359,9 milions d’euros, màxim històric. El percentatge es va veure afectat per la reducció dels preus en el 2,5%, ja que les exportacions van pujar, en termes de volum, el 5%. Per la seva part, les importacions van retrocedir el 0,4% i van registrar un total de 111.881,6 milions d’euros.

COBERTURA /La taxa de cobertura es va situar en el 94,2% al finalitzar el maig, 2,6 punts més que en el mateix període del 2015 (91,6%). El saldo no energètic, per la seva part, va aportar un superàvit de 132,6 milions, davant el saldo positiu de 2.174,3 milions registrat el 2015.

Temes:

Comerç Empreses