La banca encapçala la debacle amb caigudes de més del 20%

Santander i Sabadell, entre els més perjudicats per la seva forta presència en el mercat britànic

1
Es llegeix en minuts
P. A. / MADRID

Els bancs han iniciat la sessió marcada per l'inesperat 'brexit' amb caigudes històriques de més del 20%. Els valors financers són els que més baixen en borsa per un doble motiu. Per una part, algunes entitats tenen una presència notable al Regne Unit. Però sobretot, pel fort vincle entre la banca i les finances públiques dels països: els balanços de les entitats són plens de deute estatal, cosa que les fa particularment vulnerables als problemes econòmics que generarà la sortida del país de la Unió Europea. 

El Santander és el que ha resultat més malparat en un primer moment amb caigudes pròximes al 25% per la seva forta exposició al mercat britànic: és propietari del sisè banc del país, que li aporta el 29% dels actius del grup i el 23% del benefici (és la geografia que més guanys li suposa).

No obstant, aviat ha sigut superat pel Sabadell, que va comprar el març de l'any passat el TSB per més de 2.300 milions d'euros. La filial britànica suposa el 21% dels seus actius i li aporta el 17% del benefici. La cotització de l'entitat catalana està retrocedint més del 20%.

Notícies relacionades

Durant els primers compassos de la sessió les ordres de venda d'accions dels bancs han superat tant les de compres que no s'han pogut casar i els valors han estat bloquejats durant uns minuts. L'últim a desbloquejar-se ha sigut el Popular, que ha arribat a superar els retrocessos del Sabadell. L'entitat no té presència al Regne Unit, però és percebut pel mercat com el més fràgil dels bancs cotitzats espanyols.

També estan patint forts descensos CaixaBank (al voltant del 15%), BBVA (al voltant del 14%) i Bankia (13%). Bankinter és l'únic banc que cedeix menys d'un 10%. Les cotitzacions, en qualsevol cas, estan sent molt volàtils com és habitual en jornades de molta incertesa, ja que els especuladors compren i venen ràpid els valors per beneficiar-se del nerviosisme del mercat.