LLUITA CONTRA EL FRAU FISCAL

300 economistes demanen mesures per acabar amb els paradisos fiscals

La carta remesa als líders polítics i coordinada per Intermon Oxfam compta amb el suport d'economistes com Thomas Piketty i Andreu Mas-Colell

2
Es llegeix en minuts
Josep-Maria Ureta
Josep-Maria Ureta

Periodista

ver +

“Els paradisos fiscals no aporten cap valor al benestar o la riquesa global, perquè no tenen un propòsit econòmic útil”. Així comença una carta que firmen 300 dels economistes més prestigiosos del món i que es dirigeix als líders polítics mundials i institucions globals que tenen previst reunir-se aquest dijous a Londres en una cimera anticorrupció. Entre els firmants consten investigadors socials de diverses escoles de pensament, com  el premi Nobel d'economia del 2015 Angus Deaton, especialista en pobresa i benestar; l'autora de l'informe de l'any 2000 del Banc Mundial Atacant la pobresaNora Lustig; o el conegut autor del llibre El capital del segle XXI, Thomas Piketty. També se sumen a la proposta Olivier Blanchard, antic economista en cap de l'FMI, i el catedràtic de la Columbia University i consultor polític Jeffrey Sachs.Entre els espanyols firmants de la carta consta el catedràtic emèrit de la UPF Andreu Mas-Colell.

En un dels paràgrafs del text, els firmants adverteixen que "tenen opinions molt diferents sobre quins són els tipus impositius més convenients, siguin directes o indirectes", per a les persones físiques o per a les empreses". Malgrat això, prossegueixen, "ocultar actius mitjançant empreses pantalla o traslladar beneficis d'empreses que no operen al seu territori, distorsiona el funcionament de l'economia global".   

Aquest col·lectiu assegura que si bé aquestes “jurisdiccions fiscals beneficien certes persones riques i multinacionals, aquest benefici és a costa del perjudici d'altres persones, cosa que augmenta la desigualtat”. Un exemple concret: les pràctiques d'evasió i elusió fiscal treu als països pobres 170.000 milions de dòlars anuals. El text fa una menció especial a la Gran Bretanya, “per acollir un de cada tres territoris del món que actuen com a paradís fiscal”.  

En la presentació del text, la directora executiva d'Oxfam Internacional, Winnie Byanyima, ha escrit: "Milions de les persones més pobres del món seguiran sent les principals víctimes de l'elusió i l'evasió fiscal, si no és que els governs actuen de manera coordinada per acabar amb els paradisos fiscals.

Notícies relacionades

De manera simbòlica, la carta es tanca amb una cita d'Adam Smith, considerat el gran precursor de la ciència econòmica. El moralista escocès va deixar escrit: "No és il·lògic que els rics contribueixin a la despesa pública, no només en proporció als seus ingressos, sinó en alguna cosa més que en aquesta proporció". Emparats en aquesta autoritat, els economistes conclouen que "no hi ha argument econòmic que justifiqui la continuïtat dels paradisos fiscals". 

Fa dues setmanes Oxfam Intermón va penjar un vídeo a Youtube en què es denunciaven de manera molt creativa les males pràctiques de les multinacionals.     

Oxfam Intermón anima a lluitar contra l’#EscaqueoFiscal. / periodico