Comencen a circular els primers megacamions de 25 metres

Les empreses poden estalviar un 22% en logística amb els nous 'megatrucks' de 60 tones

És el camió més gran que circula pel país, amb unes dimensions de 25,25 metres i una capacitat de transport de fins a 60 tones. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

Dilluns al matí ha entrat a la fàbrica de Seat Martorell un camió especial. No per la seva càrrega, peces d'un proveïdor situat a 30 quilòmetres, sinó pel tipus de vehicle. És el primer megacamió ('megatruck', en anglès) que circula per les carreteres d'Espanya, encara en fase de proves amb la promesa de revolucionar el transport pesant.

Les seves dimensions impressionen: 25,25 metres de llarg davant els 18,75 metres d'un tràiler convencional. Impressionen més quan circula al costat de la resta de camions i altres vehicles de la carretera. Al capdavant d'aquest comboi articulat de dos tràilers hi ha un cap tractor de 580 cavalls de potència, més del que és habitual, per poder arrossegar una càrrega de 60 tones, 20 més del que pot transportar un camió convencional. 

Amb aquestes xifres, no és estrany que hi hagi empreses que fan un ús intensiu del transport per carretera que estiguin molt interessades en els 'megatrucks' per un estalvia en costos logístics que ronda el 22% i que pot ser fins i tot més important. En canvi, algunes organitzacions de transportistes critiquen el projecte.

CLÚSTER D'AUTOMOCIÓ

La primera prova pilot s'ha dut a terme entre la fàbrica de components de Sesé ubicada a l'antiga nau de Yamaha Palau-solità i Plegamans i la fàbrica de Seat a Martorell. La companyia automobilística espera disposar de cinc camions al dia en aquesta ruta, a la qual en sumarà 10 més entre el Baix Llobregat i el centre de recanvis a Madrid i quatre amb la fàbrica del grup Volkswagen a Oliveira (Portugal). Seat calcula que els megacamions poden reduir un 30% els 8.500 tràilers que utilitza cada any, segons Manel Servent, responsable del projecte coordinat pel Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya (CIAC). 

Servent destaca el gran potencial dels nous vehicles en el transport de mercaderies amb el centre i el nord d'Europa, encara que per ara els megacamions no podran travessar els Pirineus, a l'espera que països com França i Alemanya els donin l'autorització. 

Notícies relacionades

De moment, el grup logístic aragonès Sesé, amb un pes elevat en el sector de l'automoció, afirma que està preparat per donar servei a Seat i a altres grans empreses que s'han mostrat interessades en els 'megatrucks'. La peça clau d'aquests vehicles és la plataforma central que enllaça el primer tràiler i el segon, que pot costar 30.000 euros. El sistema utilitzat per Sesé té l'avantatge que permet que el vehicle funcioni en una configuració amb un sol remolc.

El ple desenvolupament dels megacamions dependrà dels reglaments de trànsit que es preveu que estiguin llestos els pròxims mesos, segons ha explicat Eugènia Domènech, directora del Servei Català de Trànsit. El conseller de TerritoriJosep Rull, ha destacat el ple suport del Govern català al projecte pels avantatges que suposa en competitivitat, seguretat i medi ambient.