DECISIÓ JUDICIAL

Els jutges exculpen l'antiga cúpula de Spanair d'apropiació

L'Audiència de Barcelona confirma l'arxivament de la querella presentada per 300 pilots contra l'aerolínia

aguasch18138915 barcelona 27 1 2012 ferran soriano saliendo del ho160302205215

aguasch18138915 barcelona 27 1 2012 ferran soriano saliendo del ho160302205215

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'Audiència de Barcelona ha confirmat l'arxivament de la investigació oberta contra els membres de l'antic consell d'administració de l'extinta companyia Spanair, entre ells Ferran Soriano Joan Gaspart, arran de la querella presentada per gairebé 300 pilots i copilots de l'aerolínia per presumpta apropiació indeguda d'una assegurança professional.

La titular del Jutjat d'Instrucció número 18 de Barcelona, Carmen García, va sobreseure l'abril del 2015Jutjat d'Instrucció número 18 de Barcelona,Carmen García la causa al considerar que no s'havia produït un “apoderament” de quantitats no destinades al seu fi i que els endarreriments que es van produir en el pagament de les primes després de la fallida de l'aerolínia van ser acceptats per l'asseguradora i no van afectar la cobertura dels riscos contractats.

L'Audiència de Barcelona ha confirmat ara aquesta tesi i ha desestimat el recurs contra aquest acte d'arxivament presentat per l'advocat dels pilots i copilots afectats. El tribunal sosté, igual que ja va fer la jutge instructora, que no hi va haver apoderament de cap quantitat. Detalla que Spanair, amb caràcter previ, havia abonat a les asseguradores la quantitat de les primes de les assegurances i, després, s'ocupava de cobrar dels pilots aquelles sumes avançades, bé deduint-les de la nòmina (assegurança combinada), bé abonant el resultat de restar de la xifra pactada en el conveni del 2007 el valor concret de la pòlissa de cada beneficiari.

VA PAGAR L'AEROLÍNIA

Notícies relacionades

Els magistrats subratllen que, per tant, “no concorre circumstància que permeti afirmar que Spanair va rebre dels seus treballadors quantitats de diners a les quals no va donar el destí a què vingués obligat”. Molt al contrari, segons la resolució de l'Audiència, el que es desprèn de la instrucció de la causa és que els diners que havien de fer-se arribar a les asseguradores eren de l'aerolínia i que, conseqüència dels convenis i acords pactats, eren rebuts d'“una manera o altra” pels treballadors. D'aquesta manera, els endarreriments en els pagaments, segons els jutges, no tenen rellevància penal.

La querella que va donar peu a l'obertura del procés judicial va ser presentada el 2012 per gairebé 300 pilots i copilots. La investigació s'ha centrat en l'acord entre Spanair i aquests empleats per beneficiar-se d'una assegurança professional. Segons els querellants, Spanair va deixar de pagar aquesta assegurança entre l'1 de juliol del 2011 i el desembre del mateix any, continuant retenint als pilots el 30% de la prima que els corresponia i que era descomptat de la seva nòmina. És a dir, un total de 258.837 euros. La jutge va arribar a imputar la cúpula de l'aerolínia l'octubre del 2012, però després va suspendre la declaració.

Temes:

Spanair