TURBULÈNCIES EN ELS MERCATS

La Xina i el petroli provoquen el daltabaix de les borses

L'Ibex cau al nivell del juliol del 2013, amb el barril de Brent per sota dels 28 dòlars

Wall Street arriba a perdre més de 500 punts en una sessió zigzaguejant

lpedragosa32476514 jlx03 nueva york  estados unidos  20 01 2016    ag160120180509

lpedragosa32476514 jlx03 nueva york estados unidos 20 01 2016 ag160120180509 / JUSTIN LANE

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dimecres fosc. Les borses van viure ahir una jornada marcada per les vendes i els descensos pels temors al debilitament de l’economia xinesa i l’enfonsament del petroli, que sembla que no toca terra. En un context marcat pel nerviosisme no fan falta gaires dades noves per provocar turbulències i terratrèmols als mercats amb les seves consegüents rèpliques.

D’aquesta manera, amb una obertura de Wall Street clarament a la baixa, l’Ibex 35 espanyol va tancar la sessió amb un descens del 3,20%, fins als nivells del juliol del 2013, després de cedir gairebé el 4%. El principal indicador borsari espanyol va perdre la cota dels 8.300 punts, en concret va tancar a 8.281,40 punts, i ja acumula una caiguda de més del 13% aquest any.

Si s’amplia el focus, els retrocessos s’han acarnissat especialment en els bancs des de l’agost passat. Al seu torn, després de caure més de 500 punts (més del 3%), el Dow Jones de la Borsa de Nova York va limitar les pèrdues gràcies a la caça de valors a millors preus en una jornada zigzaguejant.

Els bancs que cotitzen a l'Ibex 35 han perdut 59.000 milions a la borsa des del 21 d'agost passat, jornada anterior al conegut com a 'Black Monday', que va enfonsar les borses mundials davant la por que es produís una frenada en el creixement econòmic de la Xina.

El Santander i el BBVA han sigut els bancs que més diners hi han perdut des del 'Black Monday', i han reduït la seva capitalització en 26.891,9 milions i 17.368 milions, respectivament. Els segueixen CaixaBank, que ha reduït el valor de les seves accions el 29,6% i ha perdut 6.551,9 milions d'euros a la borsa, i Sabadell, amb una caiguda del 23,37% i 2.382 milions menys de capitalització.

El cert és que les pèrdues es van imposar a totes les borses, afectades negativament pels descensos en els mercats asiàtics i l’enfonsament del barril de petroli Brent, la qualitat de referència a Europa, una vegada més per sota de la cota dels 28 dòlars, i ancorat en les cotes de fa gairebé 13 anys, fins a marcar un mínim de la sessió de 27,10 dòlars i tancar en 27,88 dòlars en el mercat de Londres. El barril acumula una pèrdua de gairebé el 30% des de començament d’any. L’Agència Internacional de l’Energia (AIE) ho advertia aquesta setmana a l’afirmar que el mercat pot veure’s «ofegat d’oferta» i es poden produir noves caigudes dels preus.

L’obertura de Wall Street no va fer més que aguditzar els retrocessos en els mercats europeus i disparar la tendència venedora. El Dow Jones de la Borsa de Nova York, després de començar la sessió amb una pronunciada tendència a la baixa pel domini del paper i el nerviosisme per part dels operadors, va arribar a ensorrar-se més de 500 punts.

A Europa va destacar l’Euro Stoxx-50, que inclou els principals títols del vell continent, i que es van deixar el 3,28% pel camí. Londres París també van registrar descensos que superen el 3%.

La jornada començava en vigílies d’una reunió del Banc Central Europeu (BCE) –de la qual s’esperen poques novetats, malgrat que amb el compromís de més estímuls per a l’economia si es consideren necessaris– amb el predomini de les vendes. El factor principal va ser  l’evolució dels mercats asiàtics, amb un índex Nikkei de Tòquio que va tancar amb un descens del 3,71% i la Borsa de Xangai, que va retrocedir l’1%.

MAL PRINCIPI D’ANY

Els analistes contemplen amb certa sorpresa l’evolució de les borses aquests primers dies del 2016. El director general de GVC Gaesco, Jaume Puig, considera que la pròxima campanya de presentació de resultats empresarials servirà per estabilitzar el mercat. Al seu parer, les dades seran bones i situaran els títols on han de ser, ja que les cotitzacions actuals no reflecteixen el valor adequat de les empreses.

En opinió d’aquest analista, el descens actual del mercat denominat «dent de serra» es produeix entre tres i sis vegades a l’any i es basa en «soroll, però no respon a un fet objectiu» i, per tant, igual que es produeixen, s’acaben. A la Xina, el banc central ha anunciat que injectarà l’equivalent d’uns 20.000 milions d’euros per garantir la liquiditat del sistema, després d’aportar 83.000 milions en la jornada anterior.

Notícies relacionades

De moment, els panells es mantenen tenyits de vermell, amb pèrdues que afecten el conjunt dels valors. A Itàlia, a més, ha caigut la banca, després de sol·licitar el BCE més dades sobre la morositat de les entitats financeres del país. El Govern s’ha vist obligat a sortir al pas d’aquestes informacions i assegurar que el sector és solvent.

Durant la jornada, els inversors també estan atents al Fòrum Econòmic Mundial, a Davos, Suïssa, que ahir va començar les seves sessions. En la trobada s’abordaran els principals riscos globals, especialment els relacionats amb el canvi climàtic, la immigració i l’impacte de la tecnologia, així com els riscos econòmics més destacats, com poden ser les crisis fiscals en les economies clau i el problema de la desocupació estructural.