INVESTIGACIÓ PATRIMONIAL

El jutge acorda l'embargament de la pensió vitalícia de Rato a l'FMI

El togat li havia exigit 18 milions d'euros per poder recuperar els seus comptes

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El jutge Antonio Serrano-Artal ha ordenat l'embargament de la pensió de Rodrigo Rato com a exdirector gerent de l'FMI per completar els 18 milions d'euros que li va imposar per poder recuperar el control dels seus comptes bloquejats des del mes d'abril passat, després de ser detingut durant set hores per la causa en què s'investiga el seu patrimoni personal i familiar.

Fonts jurídiques han explicat que l'exvicepresident del Govern de José María Aznar va facilitar al jutjat una relació d'immobles, fins i tot dels seus familiars, per aconseguir aquesta quantitat. No obstant, no va arribar a la totalitat i per això el jutjat l'ha completat amb l'embargament d'aquesta pensió.

Rato va ser detingut el 17 d'abril passat i l'endemà el jutjat li va bloquejar tots els comptes bancaris. L'exdirigent del PP va demanar que s'aixequés aquest bloqueig. La petició va ser atesa pel jutge Serrano-Artal a canvi que es dipositessin aquests 18 milions d'euros. El togat no va explicar llavors com havia calculat aquesta quantitat com a possible responsabilitat civil.

LES XIFRES DE LA FISCAL / Però aquesta xifra coincideix amb l'aportada per la fiscalia anticorrupció a l'informe que ahir va presentar a l'Audiència Nacional contra la decisió del jutge Fernando Andreu de rebutjar la competència d'aquest cas, a l'assegurar que aquesta competència correspon a Serrano-Artal perquè els delictes que s'imputen a Rato s'han comès a Madrid.

En aquest escrit, es detallen els ingressos que ha percebut Rato des del 2006 fins al 2014 que van arribar als 12 milions d'euros. A més, la fiscalia explica que l'exvicepresident del Govern ha cobrat 6,5 milions d'euros en divises.

En aquest escrit, la fiscal Elena Lorente diu que Rato va rebre aquests diners a través de dos bancs domiciliats a Madrid i a Lleida. I explica que diverses partides han acabat en un hotel a Alemanya i per això reitera que el possible delicte de blanqueig de capitals s'ha comès a l'estranger.

Notícies relacionades

Però Andreu no va assumir aquesta posició i va establir que el delicte no s'ha comès en la seva totalitat a l'estranger quan va rebutjar que l'Audiència Nacional es fes càrrec d'aquest cas.

NOUS INTERROGATORIS / Mentre es resol aquesta qüestió de competència, el jutge Serrano-Artal continua amb la investigació. Ahir va interrogar l'advocat Domingo Plaza pels delictes de corrupció entre particulars, delicte fiscal i blanqueig de capitals. Després de prendre-li declaració el va deixar en llibertat amb càrrecs. Aquest lletrat va constituir una de les empreses de Rato a Sotogrande (Cadis). En la seva declaració, segons fonts jurídiques, va defensar la legalitat de la seva feina. Aquest és el tercer imputat en aquest cas. Sols l'empresari Alberto Portuondo continua a la presó  davant el risc de fuga.