GUARDONS

Garantia de futur

Les companyies Voptica, Orache, Smartick, Devicare i Torus guanyen la 8a edició dels Premis Emprenedor XXI que organitza La Caixa

S'hi van presentar un total de 738 candidatures

1
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS / BARCELONA

Les companyies Voptica, Orache, Smartick, Devicare i Torus van ser designades ahir com les guanyadores dels Premis Emprenedor XXI 2014, la iniciativa per a projectes d'innovació que organitza La Caixa a través de Caixa Capital Risc, conjuntament amb el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, a través d'ENISA (Empresa Nacional d'Innovació). La iniciativa destaca les firmes «més innovadores» i amb més «potencial de creixement» de diversos sectors: en aquesta edició s'hi havien presentat 738 candidatures.

Els premis estan dividits en dos grups. Per un costat, creixes, dirigida a projectes empresarials en fase de creixement; per l'altre, emprens, que reconeix les millors empreses de creació recent. En aquesta última categoria va resultar premiada la firma catalana Devicare, que ha creat un producte innovador per  millorar la qualitat de vida dels pacients litiàsics recidivants (malalties renals cròniques). «Comercialitzem un aparell perquè els afectats puguin controlar-se a casa a través d'una anàlisi de l'orina, i es prenguin uns complements alimentaris en cas de descompensació», va explicar ahir a aquest diari Rosendo Garganta, conseller delegat de la firma. Són vuit treballadors, i llançaran el producte al mercat al març. L'any que ve facturaran 500.000 euros. Mentrestant, la gallega Torus desenvolupa i comercialitza un nou protocol de comunicacions substitutiu del protocol d'internet (IP). Totes dues van ser premiades amb 10.000 euros i una beca per a un curs a Cambridge.

Notícies relacionades

En la categoria emprens (firmes d'entre dos i set anys, amb un premi de 50.000 euros) va guanyar la firma VOptica en la categoria de ciències de la vida. Aquesta firma de Múrcia desenvolupa i comercialitza AOnEye, un instrument que analitza les característiques de l'ull del pacient i li permet experimentar diverses solucions òptiques abans d'implementar-les. També va guanyar Orache (Aragó), premiada en innovació industrial per la seva tasca en la fabricació, innovació i distribució de productes químics en pastilla per a la higiene i la desinfecció. Per últim, l'andalusa Smartick va guanyar en tecnologies digitals per la seva solució d'aprenentatge de matemàtiques on line per a nens d'entre 4 i 14 anys.

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va presidir l'entrega dels premis, i en el seu discurs va destacar la importància de l'emprenedoria i la innovació per al creixement econòmic. A més, va assegurar que ja ha quedat enrere el temps en què els joves «aspiraven a ser funcionaris», i que molts ara volen crear la seva pròpia empresa innovadora.