PERSPECTIVES DE L'ECONOMIA

L'FMI rebat les previsions de creixement del Govern central

El PIB caurà l'1,3% el 2013, segons l'organisme que dirigeix Lagarde

Espanya acabarà l'any amb un dèficit del 7% davant de la previsió del 6,3%

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA
WASHINGTON

El Fons Monetari Internacional (FMI) es va sumar ahir a les veus que no s'acaben de creure les previsions llançades pel Govern espanyol en els pressupostos per al 2013, un cor que inclou el Banc d'Espanya, la Comissió Europea i diversos centres d'estudis. Segons la seva última anàlisi de l'economia mundial, el creixement d'Espanya es quedarà molt per sota de les expectatives de l'Executiu central i la previsió del dèficit tampoc es complirà. Aquestes conclusions, si són certes, només deixen dues alternatives: o bé aplicar noves retallades o bé el rescat que Mariano Rajoy es resisteix a demanar a la Unió Europea (UE).

Espanya ha anat aplicant al peu de la lletra les receptes de l'FMI, el policia de l'estabilitat econòmica global. Però ni l'augment de l'IVA, ni la baixada dels sous als funcionaris ni l'eliminació de les deduccions per vivenda podrien ser suficients per assolir les metes del dèficit. «Encara que algunes mesures d'ajust fiscal començaran a tenir efecte la segona meitat de l'any, el risc d'incomplir l'objectiu del 6,3% s'ha incrementat», assenyala en el seu informe de Perspectives Econòmiques Mundials.

El seu pronòstic per a aquest any és que el dèficit es quedi en el 7%, set dècimes més que la previsió feta pel Govern central, i en el 5,7% l'any que ve, més d'un punt per damunt de l'objectiu fixat des de Madrid. Això deixaria Espanya com un dels pitjors alumnes de l'eurozona, amb un desequilibri pressupostari el 2013 superior als de Grècia (4,7%), Portugal (4,5%) i Itàlia (1,8%). Només Irlanda (7,5%) la superaria en termes de dèficit.

Notícies relacionades

Els problemes a Europa ocuparan bona part dels debats de l'assemblea que durant tota la setmana celebrarà l'FMI a Tòquio. L'organisme que presideix Christine Lagarde ha rebaixat les perspectives de creixement per a la zona euro, on el PIB caurà aquest any per segona vegada des que existeix la moneda única i es quedarà pràcticament estancat el pròxim (0.2). «Tenim desafiaments a tot arreu, però òbviament Europa és l'epicentre de la crisi i és on fa falta una actuació més urgent», va assenyalar ahir Lagarde en una entrevista institucional.

RECESSIÓ / En el cas d'Espanya, la recessió podria ser molt més profunda de la prevista pel Govern central. L'activitat econòmica es contraurà aquest any un 1,5% i es quedarà el 2013 en l'1,3%, vuit dècimes per sota del fixat en els pressupostos generals de l'Estat per a l'any que ve. Potser l'única esperança que li queda a Espanya per obtenir el permís a un canvi de rumb podria sortir dels mals resultats previstos per a Alemanya. L'austeritat dictada des de Berlín sembla que està gripant el motor de la coneguda com a locomotora europea. De créixer un 3,1% el 2011, l'FMI prediu que Alemanya passarà a fer-ho només un 0,9% durant els dos pròxims anys.