CANVI EN LA DIRECCIÓ D'UNA PETROLERA

Giró substitueix Calderón en la presidència de Petrocat

El directiu de Repsol succeeix el representant de Cepsa en la firma

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

Jaume Giró Ribas va ser nomenat ahir president de Petrocat pel consell d'administració de la companyia. Giró, que és director general de Comunicació i del gabinet de presidència de Repsol, substitueix Francisco Calderón, que seguirà com a conseller en representació de Cepsa.

Repsol i Cepsa tenen el 45% cada una d'aquesta petrolera, en què la Generalitat té el 10% restant del capital. Les dues petroleres van acordar alternar la presidència. El relleu es produeix el 21 de maig cada dos anys. Aquest acord es va produir després de la dimissió el desembre del 2004 del que va ser conseller delegat des del 1990 i president des del 1994, Josep Maria Calmet.

Giró, de 43 anys, llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat de Navarra i diplomat en Administració i Direcció d'Empreses per Esade, és conseller de la petrolera catalana des de l'abril del 2005. El seu accés a la presidència coincideix, a més, amb el 20è aniversari de la companyia.

Notícies relacionades

La Societat Catalana de Petrolis (Petrocat) distribueix i comercialitza gasolines, gasoils i biodièsel a Catalunya. Té una xarxa de 67 estacions de servei, vuit assortidors en ports nàutics i 18 centres de distribució. La companyia va facturar l'any passat 143 milions d'euros i té més de 200 empleats.

El 1995, la Generalitat, després de traspassar la companyia d'un departament a un altre, va vendre a Repsol i a Cepsa el 90% de Petrocat per uns 1.600 milions de pessetes de llavors (9,6 milions d'euros) i en va retenir el 10% restant. Petrocat va néixer el 1987 com un projecte del llavors conseller d'Indústria de la Generalitat, Joan Hortalà, que militava a ERC. Actualment és president de la Borsa de Barcelona. Dos anys després, el 1989, la companyia va ser dirigida per un altre conseller, Macià Alavedra, que un any després va deixar Indústria per passar a ocupar-se d'Economia. Antoni Subirà va ser el que més temps va tenir sota el seu mandat la petrolera i el que va decidir vendre el 90% a Repsol i Cepsa. Només sota el control de les dues petroleres, la companyia va començar a generar beneficis.