CIVISME

Cornellà multarà els propietaris de gossos per l'ADN dels excrements

La nova Ordenança de Convivència Ciutadana preveu l'obligació de registrar genèticament els animals

La normativa contempla sancions de fins a 3.000 euros per a casos reincidents

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas / Cornellà

L’Ajuntament de Cornellà podrà multar els propietaris de gossos a través de la identificació genètica dels excrements. Així ho preveu la nova Ordenança de Convivència Ciutadana de la ciutat catalana, que afegeix l’obligació per als amos de registrar l’ADN dels animals en la seva corresponent fitxa completa del cens, juntament amb  la identificació del xip.

Fonts del consistori asseguren que l’objectiu principal de la nova mesura és millorar la qualitat de vida dels gossos, augmentant les possibilitats d’identificar-los en casos d’abandonament. No obstant, l’obligació de registrar el seu ADN també es contempla perquè, «en casos de zones amb gran concentració d’excrements, es pugui cotejar l’ADN d’aquests amb el dels animals per fer seguiment i sancionar el propietari», afirmen fonts del consistori català.

La identificació genètica de les deposicions animals funciona des de fa uns dies a Parets del Vallès, on l’alcalde, Sergi Mingote, està convençut que només amb la posada en marxa del projecte i l’amenaça de la multa s’aconseguirà que al voltant del 40% dels incívics rectifiquin i recullin els excrements dels seus animals. La mesura també opera en localitats com Tarragona o Sitges.

La nova ordenança de Cornellà recull importants sancions econòmiques –commutables per treballs en benefici de la comunitat– per fer front als actes incívics, que poden oscil·lar entre els 30,05 i els 3.000 euros per a casos reincidents per no haver recollit les deposicions dels animals de companyia. Des de començament d’any, la Guàrdia Urbana ha posat a Cornellà 137 sancions relacionades amb la tinença de gossos.

Campanya de sensibilització

L’Ajuntament de Cornellà ha posat en marxa una campanya de sensibilització per fomentar el civisme al municipi, fent especial èmfasi en la identificació dels gossos com un instrument fonamental per fomentar la tinença responsable d’animals, evitar les pèrdues i combatre l’abandonament. 

'¿Sumes o restes? per una Cornellà més cívica. Sigues responsable del teu gos' és l’eslògan d’aquesta campanya que inclourà la distribució d’uns díptics informatius amb les recomanacions bàsiques. En l’aprovació de la nova normativa han tingut un paper rellevant els veterinaris i les associacions d’animals de Cornellà, a les quals afecta d’una manera directa.

Per una banda, la iniciativa incideix en la responsabilitat dels amos, advertint-los que han de tenir les seves mascotes en bones condicions higièniques i correctament inscrites al Registre Censal Municipal –es disposa d’un màxim de tres mesos des del seu naixement o adopció.

Notícies relacionades

Per l’altra, es recorda a la ciutadania la importància del civisme i per a això s’inclou un plànol amb la ubicació dels espais o parcs especials per a gossos existents a la ciutat. En els últims mesos, a Cornellà s’han incorporat nous correcans (espais d’esbarjo per a gossos) fins a arribar a la xifra de 20 i «s’ha augmentat les tasques de neteja a la via pública per prevenir els possibles riscos per a la salut pública», assegura l’ajuntament de la ciutat del Baix Llobregat.

La investigació i les noves tecnologies estan permetent que la dificultat i els preus prohibitius que fins fa uns anys suposava realitzar una prova d’ADN s’hagin convertit en una cosa més quotidiana. Tecnologia punta com la que utilitza Vetgenomics, una empresa creada el 2011 a la UAB, que ha permès reduir el cost de 200 a 35 euros per test. 

Temes:

Gossos