CONTRACRÒNICA

Marcar distàncies

Junqueras reparteix crítiques a CiU i PSC arran del pacte per BCN World

Alerta del retorn de la sociovergència

Escala noble 8Junqueras i els ciutadans amb qui va departir dilluns passat, al Palau Macaya.

Escala noble 8Junqueras i els ciutadans amb qui va departir dilluns passat, al Palau Macaya. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La providència va voler que la trobada d'Oriol Junqueras amb els ciutadans es produís l'endemà de la formalització del pacte entre CiU i PSC per BCN World. Al llarg de les dues hores de conversa, el líder d'ERC va anar abocant frases i mitges frases que, llegides totes de cop, donen a entendre que les relacions amb CiU no passen pel millor moment. I que no sembla que això el preocupi gaire. Junqueras va marcar distàncies tant amb CiU com amb el PSC, però no buscant passades equidistàncies, és a dir, amagant a qui podria prestar suport, sinó ajuntant-los en un únic paquet (que es podria etiquetar de vella política) i davant el qual oposa les formes i fons d'ERC.

Les relacions entre CiU i ERC s'han anat erosionant des que al mes de desembre es firmés el pacte per la pregunta i la data de la consulta, entre tots dos i ICV-EUiA i CUP. La negativa dels republicans a traçar una llista conjunta amb la federació per a les europees va suposar un punt d'inflexió: «Donem suport a un Govern amb el qual no ho compartim tot. Per exemple l'externalització de la comercialització de TV-3 i BCN World. No estem en contra d'aquest projecte a Tarragona, sinó de com es porta a terme. Cada vegada que els interessos del poder estan en perill, els partits de tota la vida, els de l'establishment, s'ajuden. A vegades CiU gira l'esquena a la majoria parlamentària que sustenta el Govern i busca altres majories. La sociovergència [l'entesa entre CiU i PSC] ha sigut una experiència molt habitual a Catalunya i la federació té tota la legitimitat per insistir-hi», es va esplaiar Junqueras davant els ciutadans.

¿Fins on pot arribar l'entesa entre convergents i socialistes? Pel que va dir al Palau Macaya no sembla que això el preocupi gaire. I és que davant la impossibilitat de decidir l'import global dels pressupostos catalans, cosa que depèn del Ministeri d'Hisenda, que és qui pondera si pagar o no els endarreriments pendents i el que calcula com i quan es van facilitant avanços a compte, un pacte sociovergent podria fer poca cosa o res. Més enllà, per descomptat, d'augmentar el percentatge destinat a política social que, ara mateix, després del pacte CiU- ERC es troba en el 72%.

Primàries «de debò»

Notícies relacionades

Oriol Junqueras va recórrer al discurs subtil, es podria dir que vaticanista, per redundar en el duel entre allò que és vell (CiU i PSC), i allò que és nou (ERC): «Esquerra no té cap condemnat ni imputat per corrupció. És desesperant que hi hagi partits amb centenars d'imputats que segueixin guanyant eleccions»,  en una al·lusió que fa referència, fins i tot, al Partit Popular.

Tot això dit sense esmentar a ningú. Per, uns quants minuts després, afegir: «Hi ha hagut pactes entre CiU i el PSC, com per exemple pel que fa a les conclusions de la comissió sobre la corrupció en la sanitat catalana». Establishment i omertá. Allò que és vell.