CONFLICTE EN EL CONTRACTE DE NETEJA

Arxivada la denúncia de Barcelona contra FCC pel contracte de neteja

L'ajuntament encaixa que els fets no són constitutius de delicte segons el ministeri públic però no descarta prosseguir per la via penal

L'empresa concessionària celebra la decisió i lamenta les declaracions d'alguns membres del govern municipal en els últims mesos

zentauroepp26652632 basura fcc180119164117

zentauroepp26652632 basura fcc180119164117

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fiscalia Provincial de Barcelona ha arxivat la investigació sobre presumptes irregularitats de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) a Barcelona, que l'Ajuntament li va traslladar després de constatar un frau que va estimar en 3,3 milions d'euros en el contracte de neteja i recollida de residus.

Fonts de l'ajuntament han explicat que la fiscalia ha conclòs que els fets no constitueixen un delicte, però no descarta que hi pogués haver irregularitats contractuals, i per això "la via penal no segueix, però sí l'administrativa", que va iniciar el consistori a l'observar que s'havien produït incompliments del contracte.

Sense perjudici municipal, diu l'empresa

Per la seva banda, FCC ha rebut amb "satisfacció" la notícia de l'arxivament i ha reiterat que "no hi ha indicis per considerar que s'hagués comès cap delicte, ja que no hi va haver voluntat d'enganyar" per part de la concessionària. A més, ha recordat, "no es va produir cap perjudici econòmic per a l'Ajuntament".

En un comunicat, FCC subratlla que "no s'ha pogut acreditar que els serveis no es prestessin, com també reconeixia la mateixa auditoria realitzada per aquest ajuntament que advertia de la poca fiabilitat de la documentació que va servir de base per a la denúncia respecte als serveis de neteja", cosa que ratificaria la versió donada per l'empresa.

Opinions precipitades i injustificades 

Des que es va fer pública la denúncia, manté FCC, aquesta va prestar al seva "total col·laboració i va actuar amb transparència". Va portar a terme una investigació interna i les seves conclusions van ser "compartides amb l'Ajuntament". FCC lamenta que alguns membres del consistori hagin fet "manifestacions i judicis de valor" durant alguns mesos, manifestacions "que s'ha demostrat que eren precipitades i injustificades".

En aquest sentit, la firma responsable de la neteja "confia que un servei tan essencial per a la ciutat no es converteixi en una plataforma mediàtica de caràcter polític", ha mantingut. Aquesta decisió de la fiscalia es produeix pocs dies després de saber-se que en el cas de Badalona també s'ha arxivat la denúncia

Serveis no prestats o amb menys personal

El govern d'Ada Colau va imposar a FCC el pagament de set milions d'euros per incompliment del contracte, amb dos milions per rescabalament pels serveis no prestats i cinc de sanció, la màxima prevista per la normativa. La investigació municipal va constatar que del setembre del 2013 al desembre del 2015 l'empresa va certificar 6.130 serveis no prestats o prestats amb un nombre inferior de persones a la meitat de la zona de serveis de la qual és adjudicatària, als districtes de Gràcia i l'Eixample.

Notícies relacionades

El 2014 va alterar almenys 30 dels 6.200 serveis anuals de recollida de residus voluminosos per evitar l'aplicació d'un preu unitari per tona recollida més baix, i, com a conseqüència, potser es van portar residus a plantes de tractament no adequades, segons la investigació.

Va concloure que aquell mateix any es va barrejar el 0,5% dels contenidors recollits a la zona (1.863 contenidors) d'envasos amb residus de fracció restant o amb residus orgànics amb la intenció de no superar els trams pels quals cobraria menys.