Compte enrere per a la mudança del tanatori més antic d'Espanya

Sancho de Ávila obrirà al gener noves instal·lacions, 50 anys després de la seva inauguració

L'empresa va ser pionera a l'introduir el 1968 la vetlla fora del domicili familiar

zentauroepp40757708 sancho avila171031160802 / FERRAN NADEU

zentauroepp40757708 sancho avila171031160802
zentauroepp40757722 sancho avila171031160731

/

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Les noves instal·lacions del tanatori Sancho de Ávila de Barcelona estaran en funcionament a finals de gener de l’any que ve, coincidint amb el 50 aniversari de la inauguració de les que avui presten servei. Les obres del futur equipament van començar el 2016 i ja es troben en la fase final.

El de Sancho de Ávila, aixecat el 1968, es va convertir en el primer tanatori d’Espanya que va introduir el concepte de vetlla fora del domicili familiar. Mig segle després, el primer trimestre del 2018, l’edifici original s’enderrocarà. L’entrada del nou no estarà al carrer de Sancho de Ávila (la que li dona nom, que mantindrà), sinó que passarà a estar a la cantonada, entre els carrers Marina i Zamora. 

«Aquest tanatori guanyarà un espai de 12.000 metres quadrats adaptat al segle XXI. Tindrà 20 sales, les mateixes que té ara, però molt més còmodes i equipades [amb nevera, sofàs, taules i televisió]. En alguns casos són tres vegades més grans», assenyala Silvia Ramis, directora general de Serveis Funeraris de Barcelona (SFB)-Grup Mémora.

El nou Sancho de Ávila disposarà de dos edificis: un (de 10.000 metres) amb les sales de vetlla i dos oratoris i un altre (de 1.350 metres) amb una cafeteria, un restaurant, una floristeria i un servei d’atenció a les famílies. El tanatori destacarà, a més a més, per la gran «lluminositat», perquè l’edifici principal disposarà d’una gran terrassa.

Dintre de les ofertes de sales, en tres d’elles s’han instal·lat túmuls castellans (en què es veu el difunt a través d’un vidre). Les altres comptaran amb el túmul català (en què el taüt s’instal·la en un pedestal protegit per un vidre al qual es pot donar la volta), propi de la ciutat de Barcelona.

Com a novetat, s’ha creat un passadís noble al darrere de les sales perquè el nucli familiar, segons Ramis, «pugui fer un comiat acollidor, privat i a prop de l’ésser estimat» abans de la cerimònia, donant resposta a una demanda creixent entre els barcelonins. El nou tanatori, dissenyat per l’arquitecte Jordi Frontons, ha comptat amb una inversió de 14,8 milions d’euros.

Enderrocada el 2018

La demolició de l’antiga 'morgue' tindrà lloc en el primer trimestre del 2018 perquè és quan es preveu que les noves instal·lacions funcionin en la seva totalitat. Durant aquests primers mesos hi haurà una «etapa de transició» del vell tanatori al nou. L’Ajuntament de Barcelona planeja edificar una escola a l’espai que quedi lliure després de l’enderrocament.

Notícies relacionades

Segons el president de SFB i conseller delegat de Mémora, Juan Jesús Domingo, aquest procés de transformació «té l’objectiu d’obrir el tanatori al barri», ja que s’integrarà en l’arquitectura urbanística del districte 22@. Per això s’ha apostat per crear un espai en altura i no soterrat com el vell Sancho de Ávila.

A Barcelona moren cada any unes 17.000 persones i, d’elles, unes 14.000 aproximadament utilitzen els serveis de SFB. Cada any s’incrementa el nombre d’incineracions, que ja suposen el 50% dels serveis. També han augmentat les cerimònies laiques, que ja són el 18% del total. 

Temes:

Funeràries