Tres ferits a ganivetades en una baralla en un narcopís del Raval

Una àvia relata el seu malson diari com a veïna d'una vivenda on es trafica amb heroïna

Els Mossos han desallotjat el domicili ocupat després d'una tumultuosa batussa entre traficants rivals

zentauroepp39842269 carrer del carme170828174323

zentauroepp39842269 carrer del carme170828174323 / CHRISTIAN MORALES

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Mercedes és una àvia que viu en un primer pis del carrer del Carme. És petitona. I només comparteix la casa amb un cocker negre i amb dos periquitos que té en una gàbia que acosta a la finestra de la cuina. Tota la casa està plena de figures de gossets de ceràmica. El seu podria ser un altre cas de la soledat de la tercera edat que atrapa moltes dones que enviuden a Barcelona. Però viu al Raval i el seu mal és la plaga de narcopisos que està asfixiant aquest veïnat. La policia ha detectat al districte de Ciutat Vella uns 60 domicilis ocupatsuns 60 domicilis amb el propòsit de traficar amb drogues, alguns fins i tot de propietat municipal. La immensa majoria d'ells són al Raval. 

Els traficants que han ocupat el domicili de la tercera planta del bloc on resideix la Mercedes venen heroïna. A més, com fan gairebé tots els narcopisos, ofereixen als clients la possibilitat d'injectar-se la dosi de cavall que acaben de comprar dins de la vivenda. És una situació calcada a la d'altres pisos del Raval. La narcofinca d'En Roig, una escala envaïda de dalt a baix per l'heroïna, està a només uns 50 metres d'aquí. 

Excrements i xeringues 

Davant de la porta de la Mercedes últimament han aparegut restes d'orins i d'excrements humans. També ella s'ha trobat amb xeringues usades als esglaons que puja -gairebé sempre- arrossegant un carret de la compra. Fa pocs dies, pel forat del celobert els ocupes van tirar bosses amb excrements i paper higiènic que es van estampar contra el terra del seu pati interior. A l'arribar a casa, a la Mercedes la va envair una pudor tan nauseabunda que ni tan sols es va plantejar acusar el gos. Quan va descobrir el disbarat, va pujar fins a la porta dels ocupes per picar-la i cridar-los que no tenien vergonya.

Cap comunitat veïnal pot suportar l'infern que desencadena la implantació d'un narcopís. A la finca del carrer del Carme, la porta del carrer també està trencada. Com ho estan totes les bústies. A la de la Mercedes aquest dilluns ha aparegut una ampolla mig buida. Mentre la retirava explicava amb veu cansada que, encara que ja ha comprat un pany nou per a la seva bústia, per què instal·lar-la si trigaran "dos dies" a tornar a trencar-la.

El pelegrinatge de toxicòmans que van a comprar heroïna és constant. Aquest matí la dona s'ha topat amb un quan tornava a casa després de fer alguns encàrrecs. L'àvia ha volgut saber on anava. Però l'home no ha volgut donar-li cap explicació i ha tractat d'apartar-la de males maneres. L'acarament entre els dos despertava compassió perquè ella ronda els 80 anys i perquè està perquè la cuidin, no per barallar-se amb traficants i amb toxicòmans.

Brega tumultuosa

Aquest dilluns a la matinada s'ha desencadenat una baralla al narcopís. Diversos homes han volgut fugir pel pati de la casa de la Mercedes. Li han trencat uns quants testos. Han arribat a picar la porta de la cuina però no han pogut colar-se al seu domicili perquè té una reixa metàl·lica. Hores més tard ha sabut que la baralla, possiblement entre traficants rivals, s'ha saldat amb l'apunyalament de tres homes. En principi, no es tem per la vida de cap d'ells. Malgrat que les ferides han sigut prou espectaculars per empastifar de sang les parets de l'escala comunitària. Un ha sigut traslladat a l'Hospital del Mar i els altres dos a l'Hospital Clínic. 

La part positiva d'aquesta baralla és que el pis ocupat ha quedat novament buit. Dos agents dels Mossos d'Esquadra seguien al migdia de guàrdia davant de la porta a l'espera que el propietari de l'immoble hi vagi a tapiar l'entrada. Si això passa, potser aquest serà el final del narcopís del carrer del Carme. 

La Mercedes ha trobat excrements i orins al replà del seu domicili / GUILLEM SÀNCHEZ 

Notícies relacionades

Els investigadors policials han trobat a l'interior de l'immoble, inspeccionat després de la baralla, material per a la venda de drogues. També les xeringues perquè els clients poguessin xutar-se. 

Curiosament, els únics que li llencin un cable a la Mercedes aquests dies són els propietaris d'un club cannàbic que està a punt d'obrir als baixos d'aquest mateix edifici. Dilluns al matí han ajudat la dona a recollir els testos tumbats. Després tractaven de desviar els heroïnòmans que hi anaven perquè entenguessin que el narcopís estava tancat. 

Manifestació el 9 de setembre

Els diversos col·lectius veïnals del Raval afectats per la plaga de narcopisos es manifestaran el dissabte de setembre. La mobilització ha sigut convocada a les 18.00 hores davant de la seu del districte de Ciutat Vella. Sota el lema 'No ens deixarem fer fora del Raval', els veïns marxaran per denunciar la "resposta insuficient" que l'Ajuntament de Barcelona i els governs català i espanyol han donat fins ara per frenar un problema que està accelerant la velocitat de la gentrificació, l'expulsió de veïns. "Excrements, xeringues, baralles amb armes, amenaces, portals rebentats i matalassos en espais comuns són el pa de cada dia". Els manifestants també apunten als bancs i els fons d'inversió que, al desentendre's de pisos i fins i tot finques de la seva propietat, estan propiciant que els traficants s'apoderin del veïnat.