saltimbanquis al carrer

Piruetes per viure

Un grup de joves acròbates recorren el centre de Barcelona fent espectacles de gimnàstica per guanyar-se la vida

Acrobat Barcelona fan les piruetes més boges per guanyar-se la vida. / VÍDEOLAB

3
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A les 19 hores d'un calorós dijous de juny el Simo, el Lahssen, el Redouan i el Mohammad, quatre dels cinc saltimbanquis d'Acrobat Barcelona, fa gairebé 24 hores que estan en dejú. Des del 27 de maig i fins a aquest diumenge, aquests quatre marroquins han compaginat els seus xous de carrer amb el Ramadà. Un mes sagrat per als musulmans, en què s'han d'abstenir de menjar, beure i tenir relacions sexuals durant les hores de llum. El cinquè és el Vanderson, un brasiler que bé podria guanyar en un duel a l'Increïble Hulk. "Té força per a tots", diuen els seus companys entre rialles. "És l'home més fort del món". Fa uns tres anys que aquest grup de joves acròbates va pel centre de Barcelona fent espectacles de gimnàstica.

Comença a caure el sol a la placeta que es forma al carrer Xuclà amb Pintor Fortuny, però la calor segueix sent intensa per començar a fer piruetes a l'aire. Ho aguanta millor la grada terrassa improvisada que aplaudeix el seu espectacle entre glops de cervesa freda a preu de copa de xampany. "Venim més tard que normalment, però ho portem bé", explica el Simo, un jove de Larache, una ciutat del nord del Marroc. Allà van començar a fer piruetes de petits els quatre marroquins del grup. Tots fa entre dos i tres anys que viuen a Barcelona, excepte el brasiler, el Vanderson, que en fa vuit. Quan no estan en època de Ramadà comencen a rondar amb el seu espectacle nòmada cap a les 14 hores. "Fem quatre o cinc números al dia", explica.

Desafien la calor i els blaus que tenen pel cos. Ara és temporada alta. "Estem lluitant per viure i, en aquest moment, va bé", explica el Lahssen de camí a la segona plaça on actuaran la mateixa tarda. Al final del dia, cada un torna a casa amb entre 30 i 50 euros. Ara, es guanyen així la vida des que al desembre va acabar el seu últim contracte amb un circ. En un món de treball temporal i irregular, sempre els queda tornar al xou de carrer, diuen. Amb empreses circenses han recorregut i actuat a mig món: tot Europa, Dubai, Taiwan, el Japó…   

Notícies relacionades

Avui fan la segona parada a la plaça Sant Josep Oriol. Saluden els cambrers que controlen les terrasses. "Fa poc ha passat el grup de capoeira", els xiuxiueja un dels treballadors d'un bar de la plaça. Tenen competència. "Hi ha grups de break dance, músics...", expliquen.  A més de competència, també tenen vigilància. Coses de l'espectacle i el civisme. "Aquesta setmana ens hem quedat dos dies a casa descansant perquè hi havia molta policia", expliquen. Diuen que els han multat diverses vegades -no tenen permís per actuar al carrer- i els han "pres els diners recaptats, l'altaveu... ¡Que val uns 100 euros!".  "No fem mal a ningú, només ens volem guanyar la vida", sentencien. Entre el seu públic, gairebé el 100% turistes, la generositat és variable, comenten. Han vist entrar als seus barrets bitllets de 100… i també molta moneda de coure, cèntims. "Preferim que ens diguin que els ha agradat molt i que no ens donin res, que no que ens donin dos cèntims… és com si la nostra feina valgués aquesta merda", resumeix el Vanderson.

Aquest dijous de ple Ramadà -a mitjans de juny- faran una pausa de 20 minuts cap a les 21 hores per sopar. Després, amb les bicis (per cert, més d'una vegada els les han robat durant un dels seus xous) es desplaçaran a una altra plaça del centre de Barcelona i reprendran la seva ruta fins a les 23 hores. Quan acaben cada espectacle miren els telèfons, esperen una trucada: la d'un circ.