INTERVENCIÓ POLICIAL

Desallotjada una casa protegida de Sant Andreu que va ser okupada dissabte

La propietària de Can Millàs, mansió catalogada amb el nivell C, es va haver d'absentar per la mort de la seva filla

La propietària de Can Millàs, catalogada amb el nivell C, es va absentar per la mort de la seva filla. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

Can Millàs, també coneguda com a Ca l’Oli, és una casa de Sant Andreu catalogada pel seu valor patrimonial amb el nivell C, la qual cosa significa que es tracta d’un bé urbanísticament protegit. La mansió va ser okupada dissabte per uns joves i desallotjada ahir pels Mossos d’Esquadra per ordre judicial. Quan els agents van entrar van identificar quatre joves un cop els va fer fora de l’edifici. «No han sigut detinguts però ben aviat els citarà el jutge. No hi ha hagut incidents, només un petit grup de persones protestant davant l’edifici», va dir un portaveu dels Mossos.

L’alarma va saltar entre els veïns pròxims al número 212 del carrer Gran de Sant Andreu quan dissabte van presenciar com els okupes entraven a la casa en absència de la propietària, que havia hagut de marxar perquè s’havia mort la seva filla.

El districte de Sant Andreu va redactar un informe tècnic per notificar l’incident a la propietària, ja que ha de ser la propietat qui interposi la denúncia. Després de tots els tràmits, el jutge va dictaminar el des-allotjament de l’immoble, que al seu interior té mobles centenaris i frescos a les parets amb pintures bucòliques de principis del segle XX. «Ens feia por que fos saquejada», van comentar uns veïns.

   

A la porta principal, els okupes van penjar dos comunicats en què anunciaven la seva intenció de «convertir» un espai abandonat en vivenda. «L’immoble és una mansió senyorial entregada a la fastigosa opulència de, possiblement, una de les famílies més poderoses de la burgesia de Sant Andreu, relacionada amb l’empresa de serveis immobiliaris de proximitat Cafur», argumentava la nota, que prosseguia amb una dura crítica que els preus i requisits per accedir a una vivenda cada vegada són «més elitistes». En el segon escrit, els okupes advertien que fins que un jutjat disposés el contrari es pensaven quedar habitant la casa, que consideraven el seu domicili. «Si algú hi vol entrar incorreria en un presumpte delicte de violació de domicili», prosseguia el text.

Inventari

Notícies relacionades

InventariJordi Petit va ser l’arqueòleg que va formar part de l’equip que el 2013 va fer l’inventari de les cases que, pel seu valor patrimonial, s’havien de protegir al carrer Gran de Sant Andreu. «Can Millàs està catalogada i protegida des de fa un any, i també les pintures de les parets», va assegurar Petit. La mansió va ser encarregada per Joan Millàs, que va néixer a Sant Andreu de Palomar entre 1814 i 1815. A la segona meitat del XIX, ell i el seu fill Josep es van dedicar a vendre oli d’oliva, negoci que va perdurar fins a finals de la Segona República. Per això se la coneic com a Ca l’Oli.

«Després de la guerra civil, la família Millàs només va fer servir la casa com a residència, si bé encara avui es mantenen les boques d’accés a les gerres per emmagatzemar l’oli. En algunes zones hi ha les rajoles originals, i a la terrassa del primer pis, una font amb motius florals», va detallar l’arqueòleg.