EL DRAMA DE LA VIVENDA

Desnonada una dona en cadira de rodes i amb un fill de 12 anys

L'edifici ocupat i autogestionat per artistes La Profana ha sigut desallotjat

L'ajuntament remarca que "s'ajuda en tots els casos que volen ser ajudats"

Desallotgen la Profana (Paral·lel, 101), un centre social d’artistes, amb una mare amb discapacitat i el seu fill de 12 anys. Ara s’han traslladat al centre de serveis socials del Poble-sec (carrer del Roser, 15) i diuen l’ocupen fins que no se’ls d’una solució. / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
DAVID GARCÍA MATEU / BARCELONA

A les 7 del matí els Mossos d’Esquadra han irromput al centre social ocupat La Profana on vivia. "Ni han picat a la porta", explica Julieta T., ara mare desnonada en cadira de rodes. A aquella hora el seu fill de 12 anys ja se n'havia anat a l'escola. Vivien des de feia quatre mesos al centre autogestionat per artistes de l'avinguda del Paral·lel. “En cinc anys mai m'han concedit un lloguer social des de l'ajuntament”, denuncia Julieta. En aquest cas, l'edifici ocupat ha sigut desallotjat a petició del seu nou propietari.

DESNONAMENT SENSE PREVI AVÍS

Julieta s'ha hagut de rentar i arreglar al lavabo dels serveis socials del Poble-sec. Només sabia que de l'1 al 15 de novembre es podia presentar la comitiva judicial. “Em van donar data oberta de desallotjament perquè saben que sóc activista i que hi hauria molta gent donant-me suport”, diu mentre els seus companys fan pinya a la sala d'espera de l'espai municipal. "Han utilitzat un gran dispositiu de policia per treure'm a mi, discapacitada", detalla.

La seva pensió de discapacitat, que no arriba als 400 euros mensuals, no li dóna ni tan sols per viure a l'habitació subterrània i sense finestres que llogava abans. Més enllà de la prestació social, el pa se'l guanya quan no sent dolor i lluny de l'empara legal: "He de vendre les meves pintures al carrer sense llicència, ja que no tinc prou diners per pagar-me un local", lamenta. “I si ve la policia, em requisa el material i em multa”, explica frustrada.

UNA DE LES CARES DE ‘GUANYEM BARCELONA’

Notícies relacionades

"Una de les ironies de la meva situació és que jo mateixa vaig participar en la campanya de Guanyem Barcelona i vaig sortir al seu espot parlant sobre la salut i la seva precarització”, exposa Julieta, mentre fa responsable l'ajuntament de la seva situació: "Em sembla cínic com se'ls ha oblidat quin era el pla ara que estan dintre de les institucions", esgrimeix. “I sense cap solució -agrega-; els serveis socials avui ens han donat allargues”.

Fonts municipals concreten que la mare desnonada "va arribar als serveis socials el mes de setembre passat i en llavors la van dirigir a l'Oficina de la Vivenda", espai on no es va presentar fins fa 10 dies i “amb l'ordre de desnonament a la mà”. Sobre la situació viscuda als serveis socials dilluns al matí, el consistori apunta que "se l'anava a acompanyar des del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona, però no ha volgut esperar i se n'ha anat sense dir res", motiu pel qual l'administració incideix que “s'està ajudant en tots els casos que volen ser ajudats”.