NOVA CAMPANYA D'EDUCACIÓ SEXUAL A BARCELONA

Colau 'fitxa' Coixet per lluitar contra l'homofòbia a les escoles

Cinc directors de renom roden cinc curts en defensa de la 'diversitat afectiva' per passar-los a les escoles

El projecte 'Diversitat en curt' busca fomentar el respecte i lluitar contra la violència contra altres formes d'estimar

Un dels vídeos contra l’homofòbia utilitzats en la campanya francesa que ha inspirat la de Colau. / Rodolphe Marconi

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'Ajuntament de Barcelona 'fitxa' Isabel Coixet, Judith Colell, Miguel Bosch, Carla Subirana i Isaki Lacuesta per a una campanya escolar que promou el respecte i la normalització de la 'diversitat afectiva' entre els més petits. És a dir, una campanya perquè els nens vegin amb normalitat que hi ha moltes formes d'estimar i de relacionar-se, i que totes són igual de vàlides i, sobretot, respectables. El projecte, impulsat per la regidoria de Feminismes i LGTBI ha sigut batejat com a 'Diversitat en curt'.  

Es tracta d'una proposta educativa i artística per prevenir i lluitar contra la violència contra la diversitat sexual, necessitat que aquests dies s'ha tornat a posar sobre la taula després de la matança d'Orlando. Consisteix en la creació de cinc curtmetratges, firmats pel luxós equip de directors ja citats, d'uns 10 minuts cada un. Aquests tracten diferents aspectes relacionats amb les diferents formes d'estimar, pensats per ser utilitzats en l'entorn educatiu amb alumnes de primària i secundària.

La iniciativa busca prevenir una problemàtica que té una presència cada vegada més important en edats més joves: la transfòbia, l'homofòbia i tota classe de prejudicis per orientació i identitat de gènere. "La violència i la discriminació contra les persones LGTB s'exerceix també en edats infantils. Amb aquesta iniciativa busquem afrontar-ho des del mateix entorn escolar", apunten des del municipi.

CONTRA ACTITUDS DISCRIMINATÒRIES

'Diversitat en curt' té dos objectius, expliquen des de la regidoria impulsora. Per un costat pretén mostrar aquesta realitat -les persones s'estimen i es relacionen entre elles de moltes maneres diferents- però també, a través de la ficció, de l'art, volen promoure el respecte a la diversitat sexual i afectiva. "Es tracta de generar reflexions en els nens, adolescents i joves a partir dels sis anys, que puguin constituir la base de la prevenció d'actituds discriminatòries, de paraules i comportaments de rebuig i fòbia contra el col·lectiu LGTBI", asseguren fonts municipals.

Notícies relacionades

Els cinc creadors que s'han sumat a la iniciativa ja estan ultimant els curts, que es presentaran en pantalla gran el pròxim 30 de juny al festival Fire!, i arribaran a les escoles el pròxim curs, acompanyats per material didàctic relacionat.

EL REFERENT FRANCÈS

'Diversitat en curt' té un precedent a França, on els estudis realitzats en els últims 15 anys demostren que les taxes de suïcidi són més elevades entre col·lectius de gais, lesbianes i transsexuals que entre els heterosexuals. La discriminació i l'assetjament per motius de diversitat sexual és un factor associat a un patiment psicològic important, que es tradueix en temptatives de suïcidi. Per lluitar contra això, el país veí també va fer cinc curts, que no només es van usar a les escoles, sinó també en una campanya televisiva a Canal+ en què van participar personatges reconeguts en la vida pública francesa com Victoria Abril.