LA CIUTAT COM A PLATÓ

Els rodatges a Barcelona marquen un nou rècord

La ciutat va acollir 3.311 filmacions el 2015, però cap pel·lícula d'alt pressupost

La Ciutadella, els mercats, les platges, el parc Güell i el laberint d'Horta són els 'sets' més sol·licitats

icoy33099991 tv tv3 programa cites l hotel hesperia tower  s un160311190717

icoy33099991 tv tv3 programa cites l hotel hesperia tower s un160311190717 / JORDI SOTERAS

3
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

Barcelona va acollir el rodatge de 3.311 produccions audiovisuals durant el 2015, xifra que suposa un increment del 7,8% respecte al 2014 i un nou rècord, segons el balanç anual que elabora la Barcelona Film Commission, l'oficina que des del 1995 actua d'intermediària entre els productors que volen filmar a la ciutat i els departaments municipals que gestionen els espais de titularitat de l'ajuntament.

L'increment de filmacions respon, sobretot, a les telesèries, als anuncis i als curtmetratges. La publicitat segueix liderant les peticions de rodatge a la capital catalana, però experimenta una lleugera baixada quantitativa. No és així en els ingressos que genera ni en la demanda internacional.

L'alerta salta al terreny dels llargmetratges, que no només retrocedeixen sinó que a més perden poder. S'han rodat 58 pel·lícules, quatre menys que el 2014, i cap ha sigut una superproducció internacional. L'anomenat 'efecte Woody Allen' s'ha acabat. La repercussió del rodatge de 'Vicky Cristina Barcelona' (2007) va situar Barcelona en una de les pàgines més visitades de la guia d'escenaris europeus, captant produccions com 'Biutiful', on l'oscaritzat Alejandro González Iñárritu va triar novment Javier Bardem com a protagonista. Bardem va tornar el 2013 per actuar a 'The gunman', una altra pel·lícula amb elevat pressupost. Aquesta vegada, al costat de Sean Penn i amb Pierre Morel darrere de la càmera. Abans, el 2011, Robert de Niro va venir a filmar 'Red lights', a les ordres de Rodrigo Cortés.

LA CIUTAT NO ÉS PER A 'JUEGO DE TRONOS'

Montse Guiu, coordinadora de l'oficina Barcelona Film Commission, reconeix que ha sigut un any sense macroproduccions. És més, l'única que va mostrar cert interès no va arribar a formalitzar la petició. "'Juego de tronos' va optar per Girona. Només vam tenir una reunió amb els productors. En aquest cas és comprensible, perquè a Girona és més fàcil tancar al trànsit el recinte històric durant una setmana. Això a Barcelona és pràcticament impossible", considera Guiu, que recorda que els permisos per rodar en places i carrers els tramita la Guàrdia Urbana.

La coordinadora destaca l'interès internacional que desperta Barcelona. "El problema és que sempre volen rodar en espais d'Antoni Gaudí o a Ciutat Vella. Per això, la nostra política va destinada a promocionar enclavaments d'altres districtes. Cada mes en destaquem un a la nostra pàgina web. Les fotos de la Casa de les Aigües de Nou Barris van tenir molt èxit. Ens van trucar productores de diversos països", informa Guiu.

Pel que fa a la tipologia, els anuncis, molts d'internacionals, lideren el rànquing amb 1.290 rodatges. Els segueixen les sèries de televisió (562), els curtmetratges (485), els reportatges i documentals (255) i els videoclips (119). Hi ha més apartats però menys significatius, com el dedicat als rodatges institucionals o corporatius. 

Ciutat Vella segueix sent el districte més sol·licitat, amb 828 permisos tramitats. Sant Martí, per les platges, també genera interès, amb 793 peticions. En tercer lloc hi ha l'Eixample, amb 492, i en el quart, Sants-Montjuïc, amb 424. L'últim del llistat és Nou Barris. Únicament 39 sol·licituds.

NOVES SÈRIES DE LA CADENA NBC

Notícies relacionades

El litoral i els mercats barcelonins atrauen molt les agències publicitàries, però la Ciutadella és l'espai exterior gestionat per l'àrea de Medi Ambient de l'ajuntament que acull més rodatges. Per segon any consecutiu en té 98. El parc Güell també és un dels més sol·licitats per les productores i cadenes de televisió estrangeres. Aquesta obra de Gaudí ha acollit la gravació d'un capítol d''Emerald City', nova sèrie de misteri de la NBC dirigida per Tarsem Singh, director format en el terreny de la publicitat i el vídeo musical que, el 2007, amb 'The fall', va aconseguir el premi a la millor pel·lícula en la 40a edició del festival de Sitges. El seu debut en el cine va ser amb Jennifer Lopez a 'La celda'. "El rodatge al parc va durar tres o quatre dies", concreta Guiu. 

Però no és l'única producció d'aquesta cadena nord-americana que es va rodar l'any passat a Barcelona. Algunes escenes d''American Odyssey' van tenir com a escenari localitzacions a la Rambla i a la plaça Reial durant una setmana. L'estrena als EUA va distar molt de ser un èxit, de manera que no es produiran nous capítols d'aquesta obra creada per Peter Horton, Adam Armus i Kay Foster, en què actuen Jayne Atkinson, Orla Brady, Alex Kingston, Erik Jensen i Boyd Gaines.