Mor Genoveva Masip, la monja que va ajudar veïns de barraques de BCN

Des dels anys 70 es va acostar als presos de la Model

Genoveva Masip.

Genoveva Masip. / JONATHAN GREVSEN

1
Es llegeix en minuts

La monja Genoveva Masip, que durant dècades va ser la cara social de l'Església a les perifèries de Barcelona, ajudant les famílies de les barraques de Montjuïc, Can Tunis o la Mina, va morir dijous a la capital catalana als 91 anys d'edat, han informat fonts religioses.

Masip era religiosa Filla de la Caritat i va començar exercint de mestra a Barcelona i Sabadell, on va néixer el 19 de novembre del 1923, encara que aviat es va despertar la seva vocació social.

La gent del seu entorn la defineix com una persona que "sempre atenia a tots, sense prejudicis, una dona de Déu, donada totalment als altres".

Segons ha recordat avui el portal d'informació religiosa CatalunyaReligió.cat, el món de la droga, les presons, o les víctimes de la sida són alguns dels terrenys en què va ser pionera en l'atenció social.

Des dels anys 70 es va acostar als presos de la Model i a les famílies de les barraques i coves de Montjuïc, de Can Tunis, i de la Mina.

Més endavant, als anys 80, amb l'aparició de l'heroïna i del sida, Sor Genoveva recorria els carrers del centre de Barcelona, del Somorrostro i de la Barceloneta per oferir un recer als malalts de sida que no podien anar enlloc.

Els que la van conèixer asseguren que "els ajudava a morir amb dignitat", una tasca que portava a terme amb el germà de La Salle Adrià Trescents.

Notícies relacionades

Durant els últims anys havia rebut nombrosos premis de reconeixement a la seva trajectòria: la Creu de Sant Jordi i la Medalla Conesti el 1992; el premi Solidaritat de l'Institut de Drets Humans el 1997; el premi d'Actuació Cívica de la Fundació Jaume I el 2004; el premi Mossèn Vidal i Aunós el 2010; i la medalla Carrasco i Formiguera el 2011.

La monja ha donat el seu cos a la ciència, per la qual cosa encara es desconeix la data del seu funeral.