L'àrea metropolitana

Els pactes d'esquerres deixen el PP sense Castelldefels i Badalona

Guanyem Badalona s'alia amb Esquerra i els ecosocialistes per acabar amb Albiol

El PSC obté el suport d'ICV, ERC i Podem per rellevar Reyes de l'alcaldia

Reyes, alcalde sortint.

Reyes, alcalde sortint. / MÒNICA TUDELA / LAURA FÍGOLS / ACN

3
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / BARCELONA

Apartir d'avui, a l'acolorir el mapa polític de l'àrea metropolitana de Barce­lona no s'haurà de recórrer al retolador amb el to blau popular. Un canvi cromàtic que il·lustra el gir ideològic que experimenten Castell­defels i Badalona amb la irrupció de noves forces d'esquerres que propicien aquest canvi en els que fins avui eren els dos bastions conservadors a Barcelona.

Castelldefels es va esperar fins a l'últim sospir per comprovar la capacitat de la socialista María Miranda i els seus tres regidors per aglutinar la majoria amb la qual desallotjar els populars del consistori. Ho podrà aconseguir després de guanyar-se la complicitat de Castelldefels Sí Pot (2 regidors), ERC (3) i Movem (ICV, amb 4). A l'empatar en el nombre de representants, el mandat estarà dividit en dos períodes biennals.

La cap de llista de Movem, Candela López, serà la màxima responsable fins a l'equador del mandat, quan cedirà la vara a Miranda. López va centrar les prioritats a «donar resposta a l'emergència social» i va apuntar a l'interès de «dotar de transparència l'acció política i impulsar mecanismes de participació ciutadana. La futura coalcaldessa va justificar la seva estratègia per la coincidència en aspectes clau del programa amb la resta de forces i per donar resposta «al desig de la majoria de la ciutadania», en al·lusió a la voluntat d'un relleu del PP.

Miranda va coincidir a focalitzar els recursos disponibles en «els problemes reals de la ciutat», entre els quals va esmentar la recuperació econòmica i millorar l'accés a la vivenda, la sanitat i l'educació. «Fer de Castelldefels un lloc on es pugui viure amb dignitat i justícia social», va sintetitzar. També es va marcar l'objectiu de «consensuar amb veïns i agents econòmics un nou model turístic per a la ciutat».

L'alcalde sortint, Manuel Reyes, parlava de «pacte de la vergonya», ja que «fer fora el PP», que va obtenir 8 regidors, «és l'únic» que creu que tenen en comú. «Fa setmanes que estan parlant de pactes d'esquerra i de línies vermelles per excloure el PP». I va carregar contra el PSC per «vendre la ciutat als independentistes» i «trair» el seu electorat.

Xavier García Albiol s'ha pronunciat amb arguments similars a Badalona, al constatar des de la mateixa nit electoral que malgrat els seus 10 regidors, la seva pròpia sortida del poder era la cadena de transmissió per la qual Dolors Sabater, cap de llista de Guanyem Badalona, obtindrà avui el  a la seva investidura per part del PSC, ERC i ICV. CiU es dividirà entre el  del regidor de CDC i l'abstenció del d'Unió.

Notícies relacionades

EL PSC / El suport de republicans i ecosocialistes anirà més enllà del pacte d'avui, a l'accedir a la proposta d'integrar el nou govern badaloní a canvi de les carteres de Badalona Habitable -que inclou urbanisme, mobilitat i paisatge- i Prosperitat i Sostenibilitat -que abraça les àrees de promoció econòmica i medi ambient-, respectivament.

El líder socialista, Álex Pastor, va dir que coneix que Esquerra i ICV havien pactat amb Guanyem Badalona la seva participació en el consistori, però negava haver rebut «cap proposta formal» per sumar-se al projecte municipal. «Hem avançat molt en les negociacions sobre la possible estructura de l'ajuntament quan Sabater sigui alcaldessa, però res més». El dirigent, no obstant, no va tancar la porta al fet de seguir conversant sobre aquesta possible entrada en el govern. En el transcurs dels últims dies, havia mostrat la seva inquietud per compartir mandat amb un partit, GB, que pretén integrar la ciutat de Badalona com un espai dinamitzador «del projecte sobiranista». Segons el parer del cap de llista socialista a Badalona, en aquest escenari «potser hi estaria més còmoda CiU que no pas el PSC».