A BARCELONA

Unes lesbianes denuncien que les van fer fora d'una cafeteria per besar-se

L'Observatori contra l'Homofòbia ha presentat denúncia davant Benestar Social

La mestressa del local sosté que només se'ls va demanar que no es fessin "tocaments"

Establiment Store Café, a la travessera de Dalt.

Establiment Store Café, a la travessera de Dalt. / CARLOS MONTANYES

3
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / BARCELONA

Una parella de lesbianes ha denunciat el tracte discriminatori que presumptament se'ls va dispensar el passat dia 25 a la cafeteria  Store Café, a la travessera de Dalt de Barcelona, després que un dels responsables de l'establiment els reprovés que s'estiguessin besant al seu local i els instés a abandonar-lo, segons la seva versió. Les dones, de 48 anys, van informar l'Observatori contra l’Homofòbia (OCH), que ha presentat una denúncia oficial davant el Departament de Benestar Social i davant la regidoria del districte de Gràcia.

Segons explica l'observatori, dimecres passat poc abans de les quatre de la tarda, el matrimoni estava acomiadant-se en aquest local que solen freqüentar abans de dirigir-se a les seves respectives feines. En aquest moment, l'empleat els va retreure que estiguessin besant-se en públic, adduint que era “inapropiat” fer-ho en un cafè i a aquella hora. El responsable del bar va mirar de justificar aquest rebuig explicant que havia rebut queixes d'altres clients per presenciar aquestes mostres d'afecte i que últimament ja se n'estaven ressentint els ingressos del negoci, sempre segons la versió de les denunciants.

El president de l'observatori, Eugeni Rodríguez, ha qualificat els fets de “molt greus” i ha subratllat que es tracta de la primera vegada que es denuncia un tracte discriminatori d'aquesta envergadura a la ciutat de Barcelona des que l'octubre passat s'aprovés la llei contra l'homofòbia, i alhora ha exalçat la “valentia de la parella” a l'atrevir-se a fer públic el tracte excloent que van rebre. “Molts actes de discriminació per l'orientació sexual de les persones no es denuncien per por, i és necessari que el que els pateixin tinguin l'actitud d'aquesta parella, perquè les agressions es visibilitzin i no quedin impunes”.

Rodríguez ha exposat que els fets denunciats vulneren dos articles de la llei contra l'homofòbia. Un, el 34.3 c, com a falta greu, per “impediment per raó d'orientació sexual a una persona en un establiment públic”. I l'article 26, que diu que “el dret d'admissió a un local no pot comportar discriminació” prenent com a origen la sexualitat de les persones. És per això que ha qualificat de molt greus els fets denunciats i ha revelat que des de començament d'any s'han registrat 45 incidències, 15 d'elles tramitades com a denúncies als estaments oficials.

CLIENTS HABITUALS

La propietària de la cafeteria ha desmentit la versió de les denunciants i ha sostingut que les dones, clients habituals, s'han sotmès a «tocaments als genitals» en un sofà i davant la presència d'altres clients, que s'han queixat. La mestressa sosté que l'encarregat del local els va sol·licitar que paressin, sense que elles fessin gens de cas, i que no se les va fer fora de l'establiment, tot i que elles van reaccionar de manera aïrada, segons aquesta versió.

Notícies relacionades

«Al·lucino amb aquest tema. És el súmmum haver de demostrar que no som culpables, quan l'encarregat del local es va comportar amb elles de manera exquisida, simplement demanant-los amb educació que no tinguessin aquesta actitud perquè no era ni el moment ni el lloc», ha exposat la propietària del cafè, que prefereix no identificar-se. «Nosaltres tractem igual a tothom, sense importar la seva condició sexual

Rodríguez ha explicat que en cas que les autoritats considerin culpable la conducta, la norma preveu una sanció econòmica “de diversos milers d'euros” i la impossibilitat de disfrutar d'“ajudes i subvencions públiques” durant el període que s'estableixi. A més de la Generalitat i el districte de Gràcia, l'observatori presenta avui la denúncia a la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà. I ha avançat una “besada general” del col·lectiu homosexual davant de l'establiment el 15 d'abril vinent.