CAMPANYA HIGIÈNICA I POLÍTICA AL BARCELONÈS NORD

Sant Roc dur

L'Ajuntament de Badalona convenç els veïns del Sant Roc més deteriorat perquè netegin d'escombraries els baixos de sis blocs

utilitzats durant anys com a abocador improvisat

Neteja a fons 8 Un veí s’introdueix en un d’aquests respiradors que han fet les delícies de les rates, ahir.

Neteja a fons 8 Un veí s’introdueix en un d’aquests respiradors que han fet les delícies de les rates, ahir. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
CARLES COLS
BADALONA

Ja és casualitat que de tot el santoral dels catòlics, l'especialista a parar-li els peus a la pesta a l'edat mitjana fos sant Roc, perquè ahir l'Ajuntament de Badalona es va presentar al barri de la ciutat que porta el nom d'aquell patró de les epidèmies per repartir uns fullets terrorífics. «Pesta, tifus, febres, hantavirus, toxoplasmosi...» El text, en llenguatge molt simple, tenia com a objectiu explicar com pot arribar a ser de perillós no tirar les escombraries al contenidor i, com succeeix en diversos blocs de pisos de la zona més dura del barri de Sant Roc, optar per la solució més còmoda de ficar-les als baixos de la mateixa casa en què un viu.

Sis blocs de Sant Roc estaven ahir de neteja general. Els edificis van ser al seu dia aixecats amb bona voluntat arquitectònica, perquè es van construir amb una cambra d'aire que separava el terra, molt humit, de la primera planta de vivendes; però vist el que ha passat, va ser un disbarat. Des de fa anys els conductes ventiladors d'aquesta cambra d'aire, una vegada desapareguda la reixeta que els protegia, han estat més o menys com la boca de la paperera i, segons l'alcalde Xavier García Albiol, que ahir va dirigir aquesta mena dSSRqoperació Pal de fregar, «un festí per a les rates».

No va ser una campanya de neteja com altres. Hi havia, és clar, les brigades municipals, però els encarregats d'ajupir-se i buidar els baixos eren, en principi, els veïns.

S'ho miraven més dels que treballaven. Aquesta és una tradició molt arrelada aquí. Però a l'hora de la veritat és cert que ho van fer. El propòsit en aquests casos és pedagògic, per veure si s'encén la flama del respecte al paisatge en què vivim. Ja ho veurem. El cert és que almenys en aquests sis blocs del barri de Sant Roc el camí per recórrer encara és molt llarg.

Notícies relacionades

L'Ajuntament de Badalona es va proposar fa poc arreglar el paviment de la plaça. La història de Sísif i la roca que havia de pujar fins a un cim era un passatemps al costat de l'embolic que es va formar. Les criatures s'entretenien a les nits a arrencar el terra que els operaris instal·laven durant el dia.

Aquells sis blocs de Sant Roc no són un lloc fàcil. Ni tan sols queda clar que el patriarca gitano de torn domini la situació. Els joves pugen desafiadors. Però qui va tornar a demostrar un talent innat per moure's per la zona sense vacil·lar va ser García Albiol. En situacions així té un estil molt pujolesc. Pocs polítics saben visitar llocs com els sis blocs de Sant Roc sense donar símptomes d'incomoditat. Per a García Albiol és fins i tot una necessitat. Les estadístiques confirmen que va ser allà on va edificar gran part de la seva victòria electoral. L'oposició diu que ha perdut part d'aquest suport. Ahir no ho semblava.