FINAL FELIÇ PER A UN IMMOBLE EMPANTANEGADA A SANT ANTONI

L'exseu de l'ONCE tindrà gestió veïnal

L'ajuntament cedeix el control de part de l'edifici a les entitats del barri

L'operació sortirà per 27 milions i es preveu tenir la finca a punt a finals del 2014

L’edifici en què l’ONCE va tenir la seva seu fins al 2007, dimecres.

L’edifici en què l’ONCE va tenir la seva seu fins al 2007, dimecres. / XAVIER GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL / Barcelona

La col·laboració publicoprivada s¿entenia com la voluntat d¿arribar a acords amb empreses per aconseguir un benefici de ciutat que també li anés bé a un particular.

L¿oferta, llançada repetidament per l¿alcalde des que va ocupar el càrrec el juliol del 2011, va afegir ahir un nou apèndix a la definició amb la presentació dels usos que l¿ajuntament donarà a l¿antiga seu de l¿ONCE, a Calàbria 66, adquirida per la ciutat el març del 2011 després de quatre anys en desús.

 

Prop de 1.500 dels 6.733 metres quadrats de què disposa la finca seran gestionats per les entitats socials del barri deSant Antoni, que reunides en una plataforma fa un lustre que demanen que aquest immoble alleugi la carència d¿equipaments que, sostenen, pateix el barri.

Projecte

Xavier Trias va ser l¿encarregat de presentar ahir aquest projecte que espera veure la llum entre finals del 2014 i principis del 2015. La finca va ser adquirida el 2011 per 17 milions d¿euros i ara serà necessari invertir-hi 10 milions més per posar-la a to.

 

Un total de 27 milions d¿euros que tancaran un capítol d¿aquesta història que va arrencar encara en temps deJordi Hereu, que en les seus últimes actuacions com a director d¿orquestra va decidir fer la compra per acontentarJordi Portabella (ERC), que exigia l¿operació per recolzar els pressupostos municipals.

Model de futur

El 40% de l¿edifici s¿usarà per a fins veïnals i educatius. Aquest espai inclourà un teatre auditori, aules, zones polivalents i magatzems, però també el centre de formació per a adults Pere Calders i un centre de normalització lingüística.

 Gerard Ardanuy, regidor de l¿Eixample, va definir el sistema de gestió com un partenariat publico-privat social, un plantejament que, en temps de crisi com l¿actual, va descriure com un «model de futur». L¿alcalde va afegir que seria un «gravíssim error» no aprofitar la col·laboració amb el «teixit associatiu del barri de Sant Antoni».

El 60% restant es destinarà a dependències municipals, amb 4.030 metres quadrats que acolliran la direcció d¿atenció ciutadana i l¿empresa públicaBarcelona de Serveis Municipals (BSM), que gestiona, entre altres coses, elparc d¿atraccions del Tibidabo, elBicingi la xarxa d¿aparcaments públics.

 

Notícies relacionades

El trasllat d¿aquestes oficines permetrà a l¿ajuntament estalviar-se 1,5 milions d¿euros anuals, que és el que costa el lloguer dels despatxos que ocupaBSMa laVila Olímpica iSabino Arana.

Mantenir la crítica

Pep Sala, portaveu de la plataforma Calàbria 66 i president de l¿associació de veïns de Sant Antoni, va agrair que l¿edifici comenci a deixar enrere aquests cinc anys d¿abandonament i, al marge d¿admetre certs riscos que la gestió veïnal es faci des del voluntariat, va avançar que els veïns mantindran el seu esperit «crític amb el poder». L¿alcalde, pel seu costat, va reafirmar el seu compromís: «Complirem el que es va acordar».