Aval internacional a l'alta velocitat

La Unesco dóna via lliure al túnel de l'AVE per la Sagrada Família

Descarta incloure el temple a la llista de béns de patrimoni mundial en perill

El PSC destaca que l'informe advoca per revisar els fonaments de la basílica

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

punt final a una altra polèmica que podria haver rematat el declivi del govern municipal de Jordi Hereu. La Unesco, en la seva reunió del Patrimoni Mundial celebrada a Brasília, ha donat llum verda al traçat de l'AVE per la Sagrada Família, després de mesos de tensos enfrontaments sobre la presumpta amenaça que podia representar l'obra, motivats per l'antecedent de l'ensorrament del Carmel. L'organisme internacional descarta, doncs, incloure l'obra de Gaudí a la llista de béns patrimonials en perill. La notícia va ser rebuda amb alegria per l'alcalde, mentre que el patronat del temple insistia en el risc i el diputat del PP Jorge Fernández Díaz (el seu grup havia demanat la suspensió cautelar dels treballs) insinuava que el ­Govern havia influenciat la Unesco perquè defensés l'obra, ja en ­marxa.

L'informe favorable de la Unesco arriba després d'estudiar l'avaluació feta per experts independents sobre el possible impacte del túnel en els fonaments del temple per les vibracions del pas dels trens. No obstant, avala l'obra del Ministeri de Foment al considerar que les mesures que s'han pres fins ara són prou segures i recomana continuar. De fet, segons diverses fonts, l'informe aprovat dijous a la mitjanit (hora barcelonina) és fins i tot més positiu que alguns dels emesos a Espanya.

Tot i donar la seva benedicció, l'organisme demana que s'estudiïn les vibracions provocades pel pas de les línies 2 i 5 del metro i que un comitè d'experts supervisi no només l'obra, sinó també l'estat dels fonaments de la Sagrada Família.

El primer secretari del PSC a Barcelona, Carles Martí, va destacar que els tècnics internacionals aconsellen examinar aquestes bases «amb independència de les obres del túnel». L'extinent d'alcalde, dimitit després de la crisi de la reforma de la Diagonal, va demanar als dirigents de CiU Xavier Trias i Pere Macias que es retractin de les desqualificacions que han emès repetidament sobre la seguretat del traçat de l'AVE. I va exigir que expliquin els «verdaders motius per posar obstacles constantment al desenvolupament de l'obra». L'alcalde Hereu va expressar la seva «satisfacció» i va afirmar que la decisió referma la serietat dels treballs, encara que va demanar un seguiment minuciós de la seva evolució.

REACCIONS / A l'altra cara de la moneda, el president del patronat del temple, Joan Rigol, es va mostrar disposat a col·laborar amb la Unesco, però va insistir que diverses anàlisis de tècnics «solvents» veuen arriscada la intervenció. Rigol, contemporitzador, va reclamar el màxim control, després de considerar que el contenciós judicial que mantenen amb el Ministeri de Foment probablement no es resolgui fins que ja hagi passat la tuneladora.

Més contundent va ser Jorge Fernández Díaz, que encapçala a Madrid la croada contra el traçat per l'Eixample. El seu grup va presentar una moció el mes passat per parar l'obra dos mesos cautelarment, però va ser esmenada per CiU i aprovada amb el suport també d'ERC, PNB i BNG, encara que la iniciativa no era vinculant. Havia passat el mateix prèviament a l'ajuntament i al Parlament.

Notícies relacionades

La polèmica sobre la decisió de la Unesco es va anar animant al juny, després de les versions oposades que transcendien sobre l'informe en ­preparació. Una primera filtració posava objeccions al projecte, ­mentre que el ministre José Blanco va citar un segon estudi favorable, tot i que es va posar en entredit des del PP.

Finalment, l'informe tanca la polèmica patrimonial, dies després que l'Audiència hagi tornat a rebutjar els recursos de la junta del temple i la plataforma Ave pel Litoral contra l'obra.