DEBAT SOBRE UN EQUIPAMENT DEL CONSORCI DE SERVEIS SOCIALS

Queixa de veïns de Sarrià pels centres de menors

Vigilància policial davant del centre de menors El Bosc, ahir.

Vigilància policial davant del centre de menors El Bosc, ahir. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts

Els conflictes que s'originen a prop dels centres de menors del districte de Sarrià-Sant Gervasi han augmentat. I ho han fet fins a tal punt que l'ajuntament i la Generalitat han pres mesures. No obstant, els veïns de Vallvidrera i Peu del Funicular consideren que les solucions proposades són insuficients. Aquest dilluns al matí --hora punta per al trànsit a causa de la gran quantitat de col.legis que hi ha a la zona-- es manifestaran davant de l'estació de Peu del Funicular per reclamar a l'Administració que concreti una data per als nous projectes que planteja.

Des de fa un any, els veïns es queixen que els robatoris, les agressions i les intimidacions que pateixen per part d'alguns menors que van al servei d'atenció diürna El Bosc i al centre residencial d'acció educativa Vilana s'han agreujat. "Abans organitzàvem excursions i tallers, però ara és impossible", explica el president de l'associació de veïns de Vallvidrera, Francesc Comulada. L'ajuntament i la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) de la Generalitat, que treballen des del Consorci de Serveis Socials de Barcelona, també ho reconeixen.

MÉS VIGILÀNCIA

Per atenuar els conflictes, les dues administracions han posat en marxa una sèrie de mesures que, de moment, sembla que funcionen. Així doncs, 14 menors, els més conflictius o amb drogodependències, ja han estat derivats a altres centres. S'han incorporat, a més, professionals que ajuden els nois a superar els seus problemes amb les drogues i han incrementat les mesures de vigilància interna per evitar les fugues. Així mateix, la Guàrdia Urbana i els Mossos han augmentat els controls a la zona. Comulada assegura que els delictes han disminuït, però afirma que els veïns no poden conformar-se a viure en un "estat policial".

Notícies relacionades

L'Administració treballa per a la construcció, a llarg termini, de nous equipaments. El centre Vilana s'enderrocarà i els 34 nois que hi sopen, dormen i esmorzen aniran a un nou centre, tot i que encara no té ni data d'execució ni terreny previst. El centre diürn El Bosc, que atén en total 59 menors, canviarà també d'ubicació, però el projecte tampoc s'ha concretat.

El president de l'associació de veïns de Peu del Funicular, Josep Musté, recorda que el consistori ja es va comprometre el 2006 a derruir el centre Vilana. Llavors, explica, tan sols es van reforçar algunes tanques de seguretat d'El Bosc. Per això, reclamen accions més concretes.