EL 'FAIR PLAY' FINANCER

Milionada sota sospita

El 'fair play' financer impulsat per la UEFA el 2011 qüestiona l'operació del PSG amb Neymar. El club francès ja va ser sancionat per saltar-se aquest equilibri econòmic

rpaniagua39483693 paris saint germain s qatari president nasser al khelaifi  r170729215315

rpaniagua39483693 paris saint germain s qatari president nasser al khelaifi r170729215315 / FRANCK FIFE

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua / Barcelona

La mastodòntica operació que impulsa Neymar al París SG ha generat tota mena d’especulacions. Un dels dubtes principals està en la possible il·legalitat d’un traspàs que trencaria les regles del fair play financer impulsades per la UEFA el 2011. El PSG ja va ser  sancionat en el passat per saltar-se aquestes normes i un nou incompliment pot portar l’expulsió de les competicions europees.

El concepte del joc net financer ha tornat a la primera plana amb el cas Neymar. El seu origen es troba en la voràgine de despeses que es va produir fa anys, fet que va portar la UEFA a establir un control de les finances a partir del 2011. El programa es resumeix en una cosa tan lògica com evitar que els clubs gastin més del que ingressen, fomentant la despesa responsable per protegir la viabilitat a llarg termini i evitar que els deutes portin, fins i tot, a la desaparició. 

Deutes pendents

El primer punt indica que els clubs classificats per a Europa han de demostrar que no tenen deutes pendents amb equips, jugadors i autoritats tributàries. El diferencial entre despeses i ingressos no pot superar els 30 milions entre el 2015 i el 2018 i si el propietari inverteix diners a través d’un acord de patrocini amb una empresa, la UEFA investigarà i adaptarà les quantitats. El PSG, per exemple, va firmar el 2014 un acord amb l’oficina de turisme de Qatar per valor de 200 milions reduït a 100 pel comitè de la UEFA. La sanció va ser després minimitzada.

"Coneixent el balanç del PSG, el total de l'actiu, la xifra que té de patrimoni net i el seu total d'ingressos se sortiria del que és el terreny de joc del 'fair play' financer" (José María Gay de Liébana)

En el cas de Neymar, la suma de l’operació i el salari del jugador (30 milions nets) trencaria els límits. «Coneixent el balanç del PSG, el total de l’actiu, la xifra que té de patrimoni net i el seu total d’ingressos se sortiria del que és el terreny de joc del fair play financer», reflexiona l’economista José María Gay de Liébana

No ho té tan clar Andrea Traverso, responsable d’aquest control a la UEFA. «Tots estem sorpresos per la xifra de Neymar, però aquests clubs augmenten els seus ingressos i se suposa que es preparen igual per al compte de despeses», diu el dirigent a La Gazzetta dello Sport.  

Inflació de preus

«Les regles són iguals per a tots. Si un club compra és perquè deu haver fet els comptes. I si no és així serà multat», afegeix Traverso, que resumeix amb contundència el panorama del futbol actual: «Més ingressos, més èxits, més expectatives i més impostos. Per tant, inflació de preus. No podem impedir que comprin». El PSG hauria d’ingressar almenys 100 milions per la venda de jugadors abans del gener del 2018 per evitar-se qualsevol ensurt amb el fair play financer de la UEFA. Matuidi, Di María, Lucas Moura Pastore són possibles candidats a sortir.   

"Les regles són iguals per a tots. Si un club compra és perquè ha hagut de fer els comptes. I si no és així serà multat" (Andrea Traverso)

Notícies relacionades

El sistema es va activar amb duresa als seus inicis i va reduir en un 80% els incompliments de pagament i les pèrdues (de 1.700 milions a 340), amb multes de fins a 60 milions al PSG i el Manchester City el 2014. Un any després, Inter de MilàRoma Mònaco van acumular una multa conjunta de 33 milions. Els clubs també s’han inventat fórmules per aconseguir l’equilibri buscant nous espònsors, renegociant contractes amb patrocinadors i venent jugadors. 

¿Noves mesures?

Els càstigs poden anar des de la simple advertència fins a la retirada de títols i expulsió dels tornejos europeus, però la situació s’ha relaxat en els últims exercicis. L’astronòmic fitxatge de Neymar pot tornar a conduir a la mà dura amb la implantació de mesures com un impost de luxe sobre el traspàs d’un jugador, un límit salarial per a tot l’equip i un límit en la quantitat de fitxatges i cessions de cada club. 

Precedents amb sancions

<strong>MÀLAGA</strong>. El xeic Abdullah Al-Thani va comprar el Màlaga el 2010. Va fitxar astres com Baptista, Van Nistelrooy i Demichelis. Dos anys després, la UEFA va sancionar el club amb la impossibilitat de jugar a Europa durant quatre anys. L'equip andalús va acabar sisè de la Lliga el 2013 però no va poder jugar l'Europa League. Tampoc el Rayo, amb uns deutes que no van superar el filtre del <em>fair play </em>financer. El Sevilla, novè, va ser l'afortunat i va guanyar el torneig.