PRESUMPTA ESTAFA

Bartomeu, citat com a imputat el 9 de juny ara pel cas dels columbaris

La investigació pretén aclarir suposades irregularitats en el projecte que, al final, va resultar fallit

També serà interrogat l'exdirectiu del Barça Toni Feixa, així com l'assessor jurídic en representació del club

 

  / EFE / ANDREU DALMAU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president del Barcelona, Josep Maria Bartomeu, no guanya per a ensurts judicials. Ara, pel cas dels columbaris. Ja ho estava pel fitxatge de Neymar. El club, el mateix Bartomeu i l'exdirectiu Toni Feixa han sigut imputats per un presumpte delicte d'estafa juntament amb Enrique Alavedra i la societat VialProjectes Xe Futur. El titular del Jutjat d'Instrucció número 7 de Barcelona, Francisco Miralles, ha citat a declarar Bartomeu i Feixa el 9 de juny; l'assessor jurídic del Barça, Román Gómez Puntí, en representació del club, el dia 12. Tots a la mateixa hora: 10.30. El magistrat ha pres aquesta decisió després d'acumular un altre procés judicial que s'havien obert en un altre jutjat de Barcelona.

La investigació es va iniciar fa uns mesos per una presumpta estafa en la construcció del fallit Espai Memorial del Camp Nou. Una de les denúncies parteix de José Huertas, un dels empresaris que va impulsar el columbari, un espai pensat per acollir les cendres dels aficionats del Barça.

Giem Sports SL va oferir al Barça la possibilitat de fer negoci a propòsit d'un “espai memorial” com els que aquesta mateixa empresa ja havia instal·lat en altres camps de futbol. La persona de contacte amb el club va ser Antoni Freixa, que va exercir càrrecs directius del 2010 al 2014.

Freixa, segons la querella, va rebre diversos imports de Giem Sports "en qualitat de suposat assessor jurídic" però, al mateix temps, “dirigia igualment les negociacions en nom del club com a secretari de la junta i assessor jurídic”. El febrer del 2012 es va firmar un primer contracte per executar, instal·lar i gestionar el memorial, amb capacitat prevista per a 30.000 urnes. A canvi de cedir l'espai, el club rebria sis milions i satisfaria una “demanda històrica” dels socis, va assegurar llavors Freixa.

El principal responsable de l'empresa, Santiago Bach, contra el qual també es dirigeix la querella, va captar inversions milionàries per impulsar el projecte, que està aparcat. Però van passar els anys, els inversors no van rebre els interessos promesos i van portar davant el jutge Bach, que continua imputat per estafa davant el jutjat que ara s'ha fet càrrec de les indagacions.

DENEGADA LA LLICÈNCIA

Notícies relacionades

La investigació també intenta aclarir si el club, com sosté l'acusació, sabia per endavant que el projecte no podia realitzar-se. I tot i això, va percebre un milió d'euros de l'empresa com a dipòsit. El març del 2013, el club va demanar la llicència a l'Ajuntament de Barcelona que, un mes després, la va denegar per “incompatibilitat de l'ús de l'espai memorial amb els usos permesos en l'àmbit de l'estadi Camp Nou”. Una circumstància que “li va ser ocultada” a l'empresari, que va seguir captant fons “creient la viabilitat del contracte", segons l'acusació. El contracte entre el club i l'empresa, a més, va ser renovat dos mesos després de la delegació de la llicència.

Fonts pròximes a Bartomeu han assegurat a aquest diari que s'ha citat com a investigat (abans imputat) l'actual president del Barça pel seu càrrec al club, ja que l'operació es va realitzar amb l'anterior junta directiva. Així mateix, han negat que s'ocultés informació a l'empresa que impulsava el projecte i, en tot cas, no va ser l'ara màxim responsable de l'entitat.