Anàlisi

La doble moral de Telecinco: dona veu a Rocío Carrasco però enalteix la violència vicària

Així ha sigut el doble joc de la cadena en els últims mesos

La doble moral de Telecinco: dona veu a Rocío Carrasco però enalteix la violència vicària
3
Es llegeix en minuts
Alejandro Bermúdez

La intervenció de David Flores a la final de ‘Supervivientes 2021’, on Olga Moreno es va alçar com a guanyadora, ha generat una enorme polèmica entre els espectadors, molts dels quals han titllat aquest acte com a violència vicària contra Rocío Carrasco.

Després d’emetre la sèrie documental en la qual es donava veu per fi a la filla de Rocío Jurado i comprar la seva història de violència vicària, ara Telecinco s’ha passat al bàndol contrari i s’ha convertit en part braç executor dels qui tant mal li van fer.

La doble moral de Mediaset va començar a l’anunciar el fitxatge d’Olga Moreno per a ‘Supervivientes’, poques hores abans que s’anunciés l’emissió de la docusèrie ‘Rocío, contar la verdad para seguir viva’ a ‘Sálvame’, que va fer públiques les primeres imatges.

Amb el contracte firmat, si la dona d’Antonio David es volia fer enrere, hauria de pagar una important indemnització. Ella va intentar revocar l’acord, però Telecinco sabia que el doble joc li podria sortir molt rendible.

En les setmanes posteriors, el relat de Rocío Carrasco va sacsejar les consciències d’espectadors i col·laboradors de televisió amb un relat acompanyat d’una gran quantitat de proves que demostraven la seva veritat.

Amb Antonio David desterrat de Mediaset i la seva dona a Hondures, ‘El programa de Ana Rosa’ va fitxar Rocío Flores com a col·laboradora, alhora que acudia a algunes gales del ‘reality’ com a defensora de la seva madrastra. La jove va començar a imposar la seva llei a Telecinco, vetant col·laboradors i fins i tot Jorge Javier Vazquez, amb qui no es va voler tornar a asseure després de posar-se clarament del costat de la seva mare.

Mentrestant, el relat de Rocío Carrasco continuava amb grans índexs d’audiència i aconseguia que personalitats tan destacades com la Ministra d’Igualtat, Irene Montero, li mostrés públicament el seu suport.

Amb el final de la docusèrie, i durant el transcurs d’aquesta, la cadena va rebre gran quantitat d’afalacs per parlar de la violència masclista en horari de màxima audiència i donar a conèixer termes com el de violència vicària o mediàtica de la mà d’expertes en matèria de feminisme. No en va, les trucades al 016 van créixer un 61% el mes de març després de l’emissió de la docusèrie.

Però tota aquesta gran tasca social va quedar entelada durant els últims minuts de la final de ‘Supervivientes 2021’, on es van permetre certs actes que molts han considerat violència vicària. Després de vèncer Tom, Lola i Melyssa en el televot, Olga es va imposar també a Gianmarco, i es va coronar com a guanyadora de l’edició.

Tan sols uns segons després, el fill de Rocío Carrasco, va aparèixer davant les càmeres per donar-li l’enhorabona davant tot Espanya i pronunciar una sèrie de frases que molts consideren guionitzades. Per acabar-ho d’adobar, el programa es va assegurar que el moment era ben captat per les càmeres i els micros, ja que una càmera va perseguir David Flores des de la seva entrada a plató i Carlos Sobera li va posar un micro al davant per assegurar-se que totes les seves paraules eren ben escoltades.

Aquestes imatges, tenint en compte el relat de Carrasco durant la docusèrie, podrien produir-li un gran dolor, tal com han assegurat algunes persones del seu cercle més pròxim. Per aquesta raó, molts espectadors han acusat Telecinco i Bulldog TV, productora del ‘reality’, de promoure i ser còmplices de violència vicària.

Notícies relacionades

No obstant, la cosa no acaba allà, ja que la cadena ja promociona l’especial ‘Ahora, Olga’, on Moreno respondrà a tot el que Rocío Carrasco ha explicat en els últims mesos, un programa que també estarà produït per Bulldog TV.

Vist els actes ocorreguts en els últims dies i els que es portaran a terme pròximament, molts es pregunten on ha quedat aquest compromís amb les víctimes de la violència masclista del qual Telecinco treia pit fa uns mesos. Amb aquestes actuacions, la cadena demostra tenir una doble moral moguda per interessos econòmics. En el seu moment, va esprémer el drama de Rocío Carrasco perquè era el tema que més audiència generava; ara, donarà veu a la dona del seu exmarit perquè és el tema que més audiència genera.