Cinc anys d’absència

Les corrides de toros podrien tornar a TVE després de la petició del PP al Congrés

La proposta ha sigut acceptada tot i que encara no hi ha res decidit

Les corrides de toros podrien tornar a TVE després de la petició del PP al Congrés
2
Es llegeix en minuts

La Comissió Mirxta de Control Parlamentari de la Corporació RTVE i les seves Societats han donat el vistiplau a la iniciativa que ha impulsat el PP de donar cabuda a la tauromàquia en la programació de la cadena pública. De la mateixa manera, una proposta de Vox per tornar la publicitat ha sigut rebutjada.

Aquesta proposta ha rebut el recolzament dels parlamentaris del PP i Vox i la negativa d’Unides Podem, ERC i Més País mentre que el PSOE ha optat per l’abstenció, cosa que ha ocasionat que es doni llum verda al text de la proposició. En cas d’arribar a bon port, es tornarien a retransmetre en directe festejos taurins, documentals de llegendes del toreig i reportatges divulgatius de la tauromàquia.

El portaveu del PP Andrés Lorite, durant la seva intervenció, ha qualificat com a art i cultura la tauromàquia, catalogant-la com «un motor de desenvolupament econòmic i de generació de milers de llocs de treball». El diputat de Vox Víctor Sánchez del Real ha declarat que el toro «no té una programació en gran part a causa de les decisions que han pres alguns polítics territorialment, que han retallat la llibertat, que han retallat la possibilitat que el món del toro desenvolupi la seva economia, la seva cultura i el seu art».

Notícies relacionades

Contrària a aquesta postura s’ha manifestat Inés Sabanés, la diputada de Més País, defensant que «les activitats que signifiquen dolor i sofriment per a l’animal no poden ser promocionades per una televisió pública». Més taxatiu s’ha expressat Bernat Picornell, senador d’ERC: «matar un animal no és per a res cultura, torturar no és cultura». S’hi ha sumat Sofía Fernández Castañón, diputada d’Unides Podem, tot i que mirant de posar en relleu un altre tipus d’activitats: «els clubs de lectura tenen més participació que la tauromàquia. Moltes coses minoritàries poden tenir una representació més gran dins de la programació». Jesús Martín, parlamentari del PSOE, justifica la seva abstenció al·legant que el grup està «en la cultura de no prohibir, no fomentar».

Després de la seva retirada de la programació l’any 2016, tant pel seu elevat cost com per la seva coincidència amb l’horari de protecció infantil. No obstant, aquesta proposta no és nova, ja que el novembre passat, els populars van plantejar al Ministeri de Cultura que es tornés a retransmetre corrides com a mostra de recolzament al sector durant la pandèmia.

Temes:

Toros TVE