ENTREVISTA YOTELE

Edurne torna a ‘Got talent’: «Crec que he après moltíssim a l’hora de dir no»

Parlem amb la cantant sobre la sisena edició del talent de Telecinco, entre altres temes com el seu pas per ‘Idol kids’

Edurne torna a ‘Got talent’: «Crec que he après moltíssim a l’hora de dir no»
10
Es llegeix en minuts

‘Got talent’ aixeca aquest divendres el teló de la seva sisena edició, que tornarà a comptar amb Edurne al jurat. La cantant i presentadora de ‘Fam Jam’ (Disney Channel) tornarà a valorar els concursants del talent de Telecinco i Fremantle (‘Mask singer’), sent l’única jutge que ha estat present en totes les seves temporades. YOTELE parla amb Edurne de la nova temporada de ‘Got talent’, entre altres temes com el seu pas per ‘Idol kids’ i els seus projectes musicals.

¿Què ens trobarem en aquesta sisena temporada de ‘Got talent’?

Crec que el fonamental perquè un programa com ‘Got talent’ funcioni són els concursants i el talent. Si no hi són, no hi ha programa. Cada any em pregunto si hi haurà gent que ens sorprengui i jo crec que sí que n’hi ha. Hi ha hagut tota mena de talents. Des dels que ens porten les tradicions dels seus pobles fins als més tecnològics, passant per persones que toquen instruments que no havíem conegut en la vida. Hi ha disciplines que no havia vist mai.

També és una edició especial perquè ens ha agafat enmig de la pandèmia, però aquesta màgia que té ‘Got talent’ hi és. Tenim un equip meravellós que ha treballat el doble o el triple respecte a altres temporades. El públic no és el mateix, però també han estat allà donant-ho tot. Espero que per a la següent s’hagi solucionat tot, però sí que la recordaré d’una manera molt especial. 

A més, l’has gravat embarassada.

Aquesta temporada també la recordaré sempre no només per estar embarassada, sinó perquè no l’hi vaig dir a ningú. Físicament, no se’m notava perquè era molt al principi, però ja anireu veient moments i detalls en certes actuacions en què havia de dissimular una mica.

Ets l’única integrant del jurat que ha estat en totes les edicions. ¿Què és el que et fa dir sempre sí a ‘Got talent’?

Fonamentalment, que m’ho passo molt bé. Tot i haver de valorar, és un dels treballs que més disfruto. Crec que soc molt afortunada d’estar en un programa en el qual es descobreix molt talent. La veritat és que, al llarg d’aquests anys, cada vegada m’he sentit millor. ¿Com he de dir que no? Tant de bo que no es quedi en la sisena i hi hagi moltes més temporades. Jo seria feliç de dir que hi sóc des de la primera, perquè, per mi, el programa és el millor.

¿Què has après al llarg d’aquests anys en el format?

Crec que he après moltíssim a l’hora de dir ‘no’, que era un repte personal que tenia des de la primera edició. És veritat que després aprens a fer-ho d’una manera carinyosa, constructiva i intentant ser el més sincera possible.

Fa uns mesos, vas dir enuna entrevista que disfrutaves amb ‘Fam jam’ perquè et treia la pressió de jutjar. Aquesta lliçó de què parlaves, ¿també t’ha ajudat a treure aquesta pressió de cara a aquesta nova edició?

Me l’he tret perquè m’he centrat en una manera diferent de dir ‘no’ amb una opinió de com es podria millorar i aconseguir un ‘sí’ en un futur. La meva idea és sempre poder ajudar perquè és el que m’agradaria que fessin amb mi

Al final, aquesta vena de jutge la tinc. A ‘Fan jam’ presentava però, inconscientment, com que fa tant temps que estic valorant, veia i pensava coses que jo diria si hagués de jutjar l’actuació que estava veient.

Hem parlat abans que ets la veterana del jurat, però al costat tens un gran expert en talents, Risto Mejide, amb qui tindràs algunes enganxades. ¿Heu tingut moltes discrepàncies?

Sempre hi ha hagut enganxades. En cada edició hi ha hagut almenys un moment en què Risto i jo hem xocat, i em semblen pocs. Tot i que coincidim moltíssim i em sento identificada amb ell, hi ha algunes valoracions en què no sé per què no estem d’acord. Crec que com més confiança, més xocs i enganxades hi ha, però també hi ha molt més carinyo i amor. 

Risto és fonamental. No m’imagino ‘Got talent’ sense tenir-lo al costat, perquè ha sigut el millor mestre que he tingut a l’hora de jutjar. La seva experiència és evident. Després de tant temps, no fa falta que parlem perquè sabem perfectament el que estem pensant només mirar-nos. M’ho passo molt bé amb ell.

Donar el teu passi d’or també ha sigut una cosa que t’ha costat al llarg de les sis edicions de ‘Got talent’. ¿Això també ho has anat canviant amb el temps?

Potser és per la meva vena perfeccionista, però amb el passi d’or m’he posat límits molt alts. Vull el millor del millor de la temporada. Per exemple, en la tercera temporada, ho vaig passar fatal perquè el vaig deixar per a últim moment i des d’aleshores vaig dir que no el posposaria tant. 

En poques paraules, ¿què ha de tenir un passi d’or per a tu?

No sé com explicar-te què és un botó daurat. És una cosa amb què el meu cos es revoluciona. Són com unes papallones a l’estómac que et fan sentir i t’emocionen. No es tracta de perfecció, sinó que et transmeti emocions. 

A part de la tornada de ‘Got talent’, també t’hem vist com a jurat d’‘Idol kids’. ¿Quin balanç fas de la primera temporada?

En faig un balanç boníssim. Ha sigut un altre programa meravellós perquè jutjar nens ha sigut un altre repte. Ells accepten molt millor les crítiques que molts adults. Crec que la sinceritat està davant tot, i més si la dius amb carinyo.

En les primers entregues, és possible que es pogués notar que faltava una mica complicitat entre el jurat, perquè no ens coneixíem. Al final és una mica com tot. Necessites temps i rodatge. Segons anaven passant els dies, s’han convertit com en la meva minifamília. Com a ‘Got talent’, el més bonic és que som un jurat molt diferent, però quan hi havia un tiquet daurat sabíem que ho teníem clar només de mirar-nos. 

¿Com va ser l’experiència de treballar amb Isabel Pantoja?

Molt bona. Ella és una companya excel·lent, supertreballadora i no ha donat cap problema en cap moment. S’ha entregat al 100%. Si calia fer qualsevol cosa, la feia. Ho ha viscut moltíssim i s’ha emocionat amb molts nens. 

¿Li vas donar aquests consells per dir ‘no’ a Isabel Pantoja que votés vermell a les gales?

Ho vaig intentar, però va sortir una mica malament, perquè no va donar gaires botons vermells. Ho entenia perfectament. Sé que costa, i més amb nens. La Isabel té el cor molt gran i li costava moltíssim donar el vermell. Tant a ella com a Carlos Jean els intentava dir que no passava res. Que era un concurs i que els nens saben que venen a això. Gràcies a aquesta experiència de ‘Got talent’ he pogut estar més tranquil·la a ‘Idol kids’.

¿Creus que repetireu en una futura edició?

Espero que sí, no ho sé. M’encantaria. Ahir em vaig emocionar bastant quan Manuel Villanueva (director de continguts de Mediaset) va dir que estaven en converses per produir-la perquè no teníem gaire idea si tirarien endavant. És un pas. 

Fa unes setmanes, també vas tornar a presentar amb ‘Fan jam’. ¿T’has quedat amb ganes de presentar més?

M’he quedat ganes de presentar més. Evidentment és molt diferent de jutjar. Jo m’ho passo molt bé presentat. Vaig començar en ‘Todo va bien’ [Cuatro], que crec que desafiament més gran no n’hi havia perquè era un programa diari i en directe. Crec que el millor és disfrutar de cada cosa que es fa i jo no sabia que presentant em sentiria tan bé. 

Crec que el millor que tinc és que soc de reptes. M’agrada tirar-me a la piscina i sí que m’agradaria tornaria a presentar perquè ho trobo a faltar. Si pogués compaginar el presentar, el jutjar i el cantar, seria el meu còctel perfecte.

Fent repàs, dins de la situació que vivim, el 2020 ha sigut un any marcat pels teus projectes professionals.

No he fet ni la meitat de coses que tenia previstes, però professionalment ha sigut un any de què no em puc queixar. En el terreny personal tampoc perquè m’ha donat una de les notícies més boniques i una de les millors coses que em passarà en la vida. Llavors, soc de pensar en positiu. Tot passarà i ens quedarem amb el positiu. També això ens ha fet que estiguem més units que mai i ens hàgim ajudat entre tots. Tant de bo el 2021 torni tot a la normalitat.

Aquest passat 2020 també ha estat marcat pel llançament de ‘Catarsis’, el teu nou disc després de cinc anys. ¿Per què has esperat tant temps a llançar nova música?

És veritat que ha sigut molt temps, tot i que a mi m’hagués agradat que hagués sigut menys. Van canviar moltes coses al meu voltant fins que vaig trobar la clau de trobar un equip meravellós que cuidés la meva música i que estigués amb mi com a artista i persona. També necessitava ubicar-me i oxigenar-me i veure cap on volia dirigir la meva carrera perquè han sigut sis discos en 10 anys. 

Han sigut gairebé cinc anys sense treure disc, però estic molt orgullosa de poder dir que és un disc en què he estat 100% involucrada. He treballat molt. Des de la composició de cada tema passant per la producció, la creació, l’estètica... Tot ha sigut un treball propi que després un mateix ha de defensar. Tenir aquesta llibertat per a mi ha sigut fonamental. Deia que havia de fer alguna cosa perquè no em sentia còmoda amb les coses que estava fent. No és que volgués tenir el control, però volia tenir una mica més de maneig en les que coses que feia, una cosa que no havia tingut en els anteriors discos. .

¿Ets feliç amb la repercussió del disc?

Molt. Vaig ser número 1 en vendes, l’edició del vinil es va esgotar i he tingut col·laboracions meravelloses amb Andrés Suárez, Belén Aguilera, Carlos Baute, Efecte Pasillo.... La gent l’ha rebut molt bé després de tant temps. Quan portes un temps sense fer res sempre penses com ho rebrà la gent, però he de dir que tinc uns fans meravellosos.

¿Has aprofitat el confinament per compondre nova música? 

Sí. De fet, estic ara mateix en procés de composició. Jo mai paro. Sempre estem creant música perquè, a més, es consumeix de manera diferent. Un exemple és ‘Siempre es Navidad junto a ti’. No el teníem al disc, però pensant-ho amb el meu equip va sorgir i ho vam fer perquè, a més, a mi m’encanta el Nadal i les nadales. No es tracta de treure un disc i ja està, sinó de continuar creant. Ara estic amb un altre projecte del qual no puc parlar gaire. 

El cert és que ‘Siempre es Navidad junto a ti’ també ha sigut molt ben rebuda. A veure si et convertiràs en la Mariah Carrey espanyola...

A mi m’encantaria, però és complicat perquè ella és tremenda. La rebuda que ‘Siempre es Navidad junto a ti’ ha tingut a Espanya no me l’esperava gens ni mica. M’han enviat molts vídeos ballant-lo, per exemple, per Cap d’Any. 

Ets a la recta final del teu embaràs. Després de parar, ¿quins nous projectes t’esperen?

Pararé el just i necessari. Sí que és cert que m’agafaré un parell de mesos per centrar-me a recuperar-me bé i altres coses, però després m’agradaria seguir amb la meva vida normal. Amb la música, amb la gira, que començarà el 26 de juny a la sala Burt de Madrid, amb tele i tot. A més, tinc la sort de comptar amb els meus pares, que m’ajuden moltíssim, però el nadó vindrà amb mi. Entre la música, la tele i tot, també estarà pel món de l’espectacle.

Notícies relacionades

Per acabar i en poques paraules també, ¿què és per a tu ‘Got talent’?

És màgia.