ENTREVISTA YOTELE

Alfons Arús ('Arusitys prime'): «Amb la visita de les Campos no volem plantar cara a Mediaset»

Parlem amb el comunicador, que aquesta nit torna al 'prime time' d'Antena 3 amb el seu nou format

arusitys-prime-2

arusitys-prime-2 / Jose Irun

6
Es llegeix en minuts
Redacción Yotele

Antena 3 aposta pel directe la nit dels divendres amb l’estrena d’‘Arusitys prime’, el nou format capitanejat per Alfons Arús després del seu èxit a la franja matinal de La Sexta. YOTELE ha xerrat amb el professional sobre les claus del seu nou programa, que comptarà amb les visites de Cayetano Martínez de Irujo, Loles León, María Teresa Campos i Terelu. A més, ens explica quin paper jugarà el cor i les seves sensacions davant de les possibles comparacions amb ‘Sábado deluxe’. 

Tornes al ‘prime time’ d’Antena 3. Això és una història que va començar fa 25 anys...

Correcte. Vaig tenir la sort de fer dels primers ‘prime time’ quan es va fundar l’Antena 3 d’Antonio Asensio. Guardo un bon record d’aquella època. La tele ha canviat molt des d’aleshores, perquè abans es podien fer programes més arriscats i menys testats. Era tot com més improvisat. Ara s’ho pensen molt més, però bé.

Arran del que hem fet al matí, crec que segurament hem convençut els caps perquè, almenys, ens deixin experimentar amb un format que no existeix a cap part del món, perquè és creació nostra. Veurem com el defensem.

¿Com sorgeix la trucada per posar ‘Arusitys prime’?

Al contrari del que s’ha publicat, això estava pactat des de fa moltíssim temps. Quan vaig arribar a Atresmedia Televisión va ser amb un contracte personal de dos anys, s’especifica que hi ha dos conceptes i dues quantitats, perquè jo soc home de cadena. Després, el que jo presento, és produït per Aruba, però podria no haver sigut així, i en aquest document ja figuraven els dos espais, el que passa és que el ‘prime time’ no tenia data i em van dir que hi farien lloc al llarg d’aquelles dues temporades. Fixa’t com s’ha portat en secret això que el moment en què es decideix que faré un ‘prime time’ és a l’abril. 

Els portals sempre establim comparatives. Sempre està en el nostre ADN. ¿El format pot ser d’un estil similar a ‘DEC’ o ‘Sábado deluxe’?

Ha sortit publicada una cosa rotundament falsa. S’ha dit que ‘Arusitys prime’ seria un calc del del matí amb vídeos virals, successos i tertúlia televisiva, i no hi haurà res d’això. Aquest programa anirà a una altra hora i destinat a un altre públic. No puc mantenir el ritme del matí ni el tipus de format ‘morning’, perquè no té sentit a les 22.00 hores.

‘Arusitys prime’ és un programa més reposat que porta el meu estil i el meu to, però es basa en entrevistes a personatges famosos, debats... Hi haurà alguna cosa del matí com, per exemple, ‘El zasca’ i incorporarà algun element d’humor, perquè hi incorporarem humoristes. ¿Pot recordar altres programes? Segurament hi haurà aspectes que els recordin, però l’aspecte en general sorprendrà, perquè és la unió de moltes petites peces.

El que segur que canviarà és el to, perquè tu sempre hi poses un toc d’humor abans que de serietat.

El que nosaltres intentarem és donar a cada personatge el to que mereix. En el primer programa, tindrem Cayetano Martínez de Irujo. És obvi que aquest home s’ha despullat en unes memòries, que nosaltres hem aconseguit que, per primera vegada, les expliqui en un plató. Per tant, el to no pot ser equiparable al que utilitzarem amb Loles León, i això és evident.

O amb les Campos...

Respecte a això, m’agradaria que quedés clar que no es tracta d’un tema de plantar cara a Mediaset com s’ha publicat, sinó que es tracta d’una cosa molt fàcil d’entendre. Fa molts anys que intento vendre un format que no he aconseguit col·locar. Un espai que tinc registrat i que he proposat a totes les cadenes en què dos personatges que es coneixen molt s’entrevisten l’un a l’altre perquè s’estableixi una sana competitivitat entre tots dos a veure qui treu més coses a l’altre, a banda que es posin en la pell de l’altre. 

Llavors, per a un primer programa, les Campos eren les que millor exemplificaven el que jo volia mostrar. María Teresa Campos és una molt bona entrevistadora, per no dir la millor, i Terelu també. I les he convidat per això. És el pilot d’això, que, al final, el que era un format de llarga durada s’ha quedat en una secció de 30 minuts. Si començava amb Karmele Marchante i Jesús Mariñas, em semblava que, potser, no dibuixava amb gaire precisió el que volia ensenyar. 

Al final, elles preguntaran el que vulguin, però molta gent ho ha interpretat com la tornada de les Campos després de 13 anys perquè vinguin a criticar; i no és així. No vull això.

És a dir, en aquest cas, s’entrevistaran l’una a l’altra

...

Però suposo que vosaltres també preguntareu, ¿no?

Quan elles acabin les seves entrevistes, jo faré quatre o cinc preguntes, però, en aquests moments, desconec absolutament el que María Teresa preguntarà a Terelu i a l’inrevés. No ho sé i ho prefereixo. En el segon programa, hi haurà Fran Rivera i Lourdes Montes, la seva dona, que és un altre tipus d’entrevista, i que espero que sigui més sentimental, romàntica, etc...

Boris Izaguirre i Tamara Falcó vindran en el tercer i Lolita Flores i Elena Furiase en el quart. Perquè vegeu l’estil de secció que vull mostrar. La gent ho ha interpretat com un afront a Telecinco, i no és així. Han sigut les Campos com haurien pogut ser altres. 

Telecinco està espantada perquè ha aixecat ‘Volverte a ver’...

En el fons, això m’enorgulleix. El fet que un programa com el nostre, que encara no existeix ni se sap si triomfarà, modifiqui la graella... No es pot dir que no l’han canviat perquè he vist anunciat ‘Volverte a ver’ amb un actor turc. Si al final l’han canviat, millor per a tothom i ja està. El ball dels dies és una altra de les possibilitats, igual com ha passat en altres programes. No sé si aniré en divendres moltes setmanes o poques o només una. No ho sé.

El programa estarà obert al cor, ¿pot recordar ‘Sábado deluxe’?

En aquest camp concret, Mediaset ens porta anys d’avantatge, perquè estan treballant un terreny que té absolutament dominat, però aquest programa, quan el vegis, t’adonaràs que no és un ‘Sábado deluxe’ perquè també té connexions amb l’exterior, peces més lleugeres, una cançó de broma, un monòleg divertit del Sevilla... El que sí que és un espai en el qual tot té relació amb l’actualitat.

Has dit que tindreu una connexió en directe amb Ana Guerra i Cepeda des de Bilbao. Per tant, ¿el carrer tindrà un lloc destacat? 

Volíem estar el primer dia amb Antonio Banderas, però, finalment, no ha pogut ser possible. Serem a Nova York perquè Lolita Flores hi actua aquell dia. Veuràs que no és ‘Sábado deluxe’.

¿I el programa el té obert per si passa alguna cosa divendres a la tarda? 

Sí, i segurament sorgirà. Nosaltres estem oberts fins a última hora i veuràs que és la barreja de diversos formats. Per això t’he donat aquesta resposta quan m’has preguntat abans si pot recordar. Pot haver-hi moments en què vegis una entrevista i diguis «això és el ‘Deluxe’»...

Pot ser el ‘Deluxe’ perquè hi ha entrevistes amb gent coneguda, però, al final, l’estil del presentador marca els formats.

He fet molts anys entrevistes a ‘Agustito’ i al mateix ‘Arucitys’ durant 16 anys a 8TV. Ja he entrevistat María Teresa Campos allà. O sigui, no faig coses que no havia fet abans. Tot el que faig és part d’un repertori que ja tinc dominat. 

Notícies relacionades

El balanç d’‘Aruser@s’ és bastant bo. Vas de rècord en rècord. ¿Espanta?

No. Això del matí caldrà veure com evoluciona. Estic content del que faig. Crec que el programa és un format que no hi havia a Espanya. La gent diu que sona a la ràdio pel ritme, però aporta molta imatge. Veurem com evolucionen i quins són els interessos de La Sexta la temporada vinent. En el fons, penso que el que m’han encomanat ho he fet: obrir una franja que estava en un 3% i que  a priori era díficil. Jo en això estic content.