'Quién Manda', periodisme de dades per la transparència

Es tracta d'un projecte de la Fundació Civio que "vol demostrar els vincles existents entre les persones més importants del país"

La imatge del projecte ’Quién Manda’.

La imatge del projecte ’Quién Manda’. / QUIENMANDA.ES

1
Es llegeix en minuts
IGNASI FORTUNY / Barcelona

Neix 'Quién Manda', un projecte que vol demostrar, mitjançant el periodisme de dades, els vincles existents entre les persones més importants del país. Una idea que surt de la Fundació Civio, una organització sense afany de lucre, que lluita per "aconseguir una democràcia millor", i que treballa perquè "hi hagi una transparència real i un lliure accés a les dades públiques per part de qualsevol ciutadà o organització".

El projecte

'Quién Manda' desenvolupa un mapa del poder a Espanya. Vol, mitjançant una documentació exhaustiva i d'escrits oficials, "fer sortir a la llum els vincles de poder entre les elits públiques i privades", que "es reguli el 'lobby'", i que es publiquin "les agendes de treball completes dels càrrecs públics". Els creadors de 'Quién Manda' són Eva Belmonte i David Cabo, a qui ajuden altres persones de l'equip de Civio i altres col·laboradors.

A més d'articles d'investigació que publicaran setmanalment, es poden veure mapes interactius que ensenyen les relacions existents entre les persones i organitzacions més importants del país, relacions que es poden comprovar mitjançant la galeria de fotos 'Fotomandón'.

Documents oficials

Notícies relacionades

'Quién Manda' és un exercici i un exemple del que és el periodisme de dades, la combinació de la tecnologia i el periodisme. Totes les dades que apareixen a la web són oficials, extrets d'organismes com la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE), o altres webs oficials. Per "combatre l'opacitat", 'Quién Manda' demana la col·laboració ciutadana, tant per aportar dades, idees, o propostes d'històries. 

Fundació Civio

Aquest projecte és un dels que ha impulsat la Fundació Ciutadana Civio. Una entitat que es dedica a posar en marxa "projectes d'anàlisi i periodisme de dades encaminades a millorar la transparència", amb l'objectiu d'informar la ciutadania i dotar-la de consciència crítica. Civio té altres projectes en marxa com 'Tu derecho a saber', 'El BOE nuestro de cada día', 'El indultómetro', 'España en llamas' o '¿Dónde van mis impuestos?'.