Troba el teu habitatge a barcelona

La pandèmia enfonsa un 20% les compres de vivenda dels estrangers a Espanya

Catalunya, les Balears, el País Valencià, les Canàries, Múrcia o Andalusia són les més desitjades pels forans a l’hora d’adquirir un pis

2
Es llegeix en minuts

La pandèmia de coronavirus ha enfonsat més d’un 20% la compra de vivenda a Espanya per part de ciutadans estrangers i, tot i que continuen perdent força trimestre rere trimestre a causa de la crisi sanitària i el Brexit, els britànics continuen liderant les operacions al nostre país.

Des que va arrencar l’any, els estrangers han protagonitzat 36.850 compravendes de vivenda a Espanya, una xifra que contrasta amb les més de 47.150 que es registraven en els nou primers mesos del 2019, abans que es propagués el virus Covid-19 per tot el món, segons les dades que maneja l’Escola de Registradors.

Arriben a caure a la meitat entre abril i juny

Des de començament d’any, la compravenda de vivenda per part dels estrangers no ha deixat de caure. En els tres primers mesos, una vegada decretada la pandèmia de coronavirus, les operacions es van reduir un 7% fins a les 14.850, xifra que va equivaler al 12% del total de les transaccions comptabilitzades a Espanya.

No obstant, entre abril i juny, coincidint amb el primer estat d’alarma decretat per contenir el virus i el consegüent confinament domiciliari i les restriccions a la mobilitat –mesures decretades també a molts altres països– les compravendes de vivenda per part d’estrangers es van enfonsar la meitat.

Amb això, les compravendes van sumar 8.000, el 46% menys que els tres mesos anteriors i el 10,6 % del total.

Una vegada aixecat l’estat d’alarma al juny i amb la recuperació progressiva de l’activitat abans que arribés la segona onada de la pandèmia, les operacions van créixer un 75% en el tercer trimestre respecte a l’anterior i van arribar a les 14.000. No obstant, aquesta xifra va ser un 7,5% inferior a la que es registrava un any abans.

La demanda britànica perd manxa

En el conjunt de l’any, els britànics continuen sent els estrangers que més vivenda adquireixen a Espanya, tot i que el seu protagonisme ha anat perdent força davant la pandèmia i la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

En el primer trimestre, la demanda britànica va arribar a registrar fins i tot el seu mínim històric amb 1.900 operacions, el 12,6% de totes les realitzades per ciutadans estrangers. Darrere dels britànics es van situar els francesos, alemanys i marroquins.

Després de les successives caigudes, els registradors apunten que el Brexit, l’evolució de la lliura i les conseqüències de la pandèmia poden provocar que a curt termini els britànics deixin de ser la nacionalitat amb més pes en la compra de vivenda per part d’estrangers a Espanya, situació que ha sigut present des que s’analitza aquesta variable.

La zones més desitjades

La majoria de les comunitats autònomes i províncies han vist reduït el pes de la compra per part d’estrangers com a conseqüència de la Covid-19, segons les estadístiques dels registradors.

Notícies relacionades

Malgrat tot, les Balears, el País Valencià, les Canàries, Múrcia, Catalunya o Andalusia –totes amb un elevat pes turístic– són les més desitjades pels estrangers a l’hora de comprar una vivenda a Espanya.

Entre les províncies amb més pes de compra estrangera destaca Alacant, Santa Cruz de Tenerife, Màlaga, Girona, Illes Balears, Las Palmas, Múrcia o Almeria.